Slovaci odlučuju da li će Fico i naredne četiri godine vladati sam

Od 23 stranke i koalicije koje su za 150 poslanika u jednodomnom parlamentu ponudile preko 2.800 kandidata, predizborne ankete raspoloženja birača šanse da uđu u parlament daju za osam stranaka
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2016. 08:21h

U sjenci straha od izbjeglica kojih, inače, u Slovačkoj nema, preko 4,4 miliona slovačkih birača odlučuje danas na devetim parlamentarnim izborima od "plišane revolucije" 1989. godine da li će dosadašnji premijer, lider socijaldemokrata iz SMER-a Robert Fico, ponovo moći da vlada sam ili će mu biti potreban koalicioni partner.

Od 23 stranke i koalicije koje su za 150 poslanika u jednodomnom parlamentu ponudile preko 2.800 kandidata, predizborne ankete raspoloženja birača šanse da uđu u parlament daju za osam stranaka, od toga su tri na granici izbornog cenzusa od pet odsto.

Kampanja u sjenci izbjegličke krize i u znaku straha Slovaka od izbjeglica i imigranata a posebno od muslimana, iako ih u Slovačkoj nema, donijela je SMER-u, prema anketama pred izbornu tišinu, oko 34 odsto glasova, što je, međutim, 10 odsto manje nego na izborima 2012. godine kada je Robet Fico sastavio jednobojnu vladu.

Bauk da će muslimanski imigranti i teroristi preplaviti Slovačku donio je 10 odsto potencijalnih glasova nacionalistima iz Slovačke narodne stranke, koja, pošto je napustio kontroverzni lider Jan Slota, ima sve šanse da se vrati u parlament i ponovo postane prirodni koalicioni partner kao u prethodnoj vladi Roberta Fica do 2010. godine.

U kampanji pred ove izbore prvi put od nastanka samostalne Slovačke 1993. godine niko nije zaigrao na nacionalističku omiljenu manjinsku antiromsku i antimadjarsku kartu, a populističko predizborno raspirivanje tenzija i strahova okrenulo se isključivo protiv izbjeglica i muslimana.

"Zaštitićemo Slovačku od islamskih terorista", "Neću dozvoliti da mi ovamo dovuku nijednog jedinog muslimana imigranta", glavne su poruke kampanje Roberta Fica, koji je čak tužio Evropsku uniju krajem prošle godine sudu za to što želi da nametne preraspodjelu izbjeglica po državnim kvotama.

Fico je upozorio na posljednjim mitinzima i debatama pred izbore da može da se desi da po principu sve 22 stranke protiv SMER-a, ako ta partija ne dobije dovoljnu većinu, da kao 2010. godine, kada je takođe dobila najviše glasova na izborima, vladu ipak sastave stranke desnice.

Po procjenama analitičara, slovačka desnica je, međutim, toliko rascjepkana i posvađana nakon turbulentne dvogodišnje vlade koalicije desnice i centra bivše premijerke Ivete Radičove od 2010. do 2012. godine, a samo nova stranka Mreža neuspješnog predsjedničkog kandidata Radoslava Prohazke ima šanse za dvocifreni broj glasova da takav scenario nakon izbora nije očekivan.

Birališta su otvorena do 22 časa a preliminarni rezultati biće poznati u nedjelju.

Bonus video: