Oland: Pariz i Berlin zajedno rade na rješavanju izbjegličke krize

Oland je poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom, i uoči vanrednog samita EU i Turske posvećen migrantskoj krizi, rekao da će Francuska poštovati svoju obavezu da primi oko 30.000 izbjeglica
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2016. 14:41h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas u Parizu da Francuska i Njemačka zajedno rade na rješavanju izbjegličke krize u Evropskoj uniji (EU).

Njegova izjava na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dolazi poslije nedavnih kritika francuskog premijera Manuela Valsa na račun njemačke politike o otvaranju granica za izbjeglice s Bliskog istoka i njihove preraspodjele po zemljama EU.

Oland je poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom, i uoči vanrednog samita EU i Turske posvećen migrantskoj krizi, rekao da će Francuska poštovati svoju obavezu da primi oko 30.000 izbjeglica.

Francuski predsjednik je obećao da će njegova zemlja uputiti jedan brod kod turske obale, u okviru plana NATO-a da brodovi na Egejskom moru spriječe priliv izbjeglica između Grčke i Turske, koje su prve zemlje u koje dolaze izbjeglice na putu ka zapadnoj Evropi.

"NATO je odlućio da uputiti svoje brodove između Grčke i Turske, a Francuska će staviti jedan svoj brod na raspolaganje", rekao je Oland.

Angela Merkel je na istoj konferenciji za novinare ponovila da je jedino rješenje izbjegličke krize, "zajedno evropsko rješenje", ocjenjujući da jednostrane odluke ne mogu pomoći u rešavanju tog pitanja.

Bonus video: