Parlament: Predsjedniče ne blamiraj Češku. Portparol: Zemanu nećete staviti korpu na usta

"Izjave predsjednika degradiraju i sve su opasnije. Pooštravaju se tenzije u društvu. Priča gdje hoće šta mu se hoće, bez obzira na ugled Češke Republike", kazao je u debati jedan od nezavisnih senatora Jirži Šestak
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.03.2016. 10:38h

Predsjednik Češke neće dopustiti da mu "stave korpu na usta", poručio je portparol Miloša Zemana češkom parlamentu koji je od šefa države zatražio da prestane da blamira zemlju i da pazi šta govori.

"Predsjednik društvo spaja, ne dijeli, ima podršku 70 odsto javnosti. Mogu istovremeno da vas uvjerim da predsjednik neće dozvoliti da mu stave korpu na usta. Otvoreno će govoriti o opasnosti koju predstavlja migracijska kriza", poručio je Zemanov portparol Jirži Ovčaček, javili su danas češki mediji.

Senat češkog parlamenta zatražio je od predsjednika Češke da se ubuduće suzdržava i pripazi šta izjavljuje, da ne blamira Češku i najviše češke zvaničnike, i da ne unosi podjele u češko društvo.

Poziv predsjedniku Senat je u četvrtak usvojio tijesnom većinom od 18 senatora od 35 koji su učestvovali u debati i glasanju od ukupno 81 senatora koliko ima gornji dom češkog parlamenta.

"Izjave predsjednika degradiraju i sve su opasnije. Pooštravaju se tenzije u društvu. Priča gdje hoće šta mu se hoće, bez obzira na ugled Češke Republike", kazao je u debati jedan od nezavisnih senatora Jirži Šestak.

Povod da parlament zatraži od šefa države da pripazi kako se ponaša i šta priča, pošto ga u Češkoj sve češće porede sa američkim milijarderom i kandidatom za predsjednika Donaldom Trampom, bile su prvobitno Zemanove izjave protiv sankcija EU Rusiji i odobravanje ruske aneksije Krima.

Taj zahtjev sada je uslijedio prije svega zbog Zemanove podrška češkim populistima i radikalnim ekstremistima iz Bloka protiv islama i neslana šala da bi Česi svog premijera mogli da se riješe kalašnjikovom.

Posljednja kap bila je Zemanova kleveta da je jedan od vodećih čehoslovačkih intelektualaca publicista Ferdinand Peroutka (1895-1978) u jednom trenutku bio fasciniran nacizmom i napisao pred Drugi svjetski rat članak "Hitler je džentlmen".

Zemanova predsjednička kancelarija taj tekst ni nakon godinu dana traganja nije mogla da nađe a istoričari tvrde da takav članak nikada nije ni napisan ni objavljen.

Unuka Peroutke Terezije Kaslova tužila je zbog toga Češku sudu, jer prema češkom Ustavu predsjednik tokom svog mandata ne odgovara nikom ni za šta i niko ne može da ga smijeni, osim Senata parlamenta i to samo ukoliko počini krivično delo izdaje domovine.

Sud joj je u utorak dao za pravo i u presudi naložio Češkoj Republici da se izvini i plati sudske troškove, ali predsjednik je preko portparola poručio da nema namjeru da izvinjava i da će tjerati spor sve do Ustavnog suda.

Predsjednik Republike bi trebalo da bude u svojim izjavama suzdržan tako da ne mogu da se pojave sumnje u to da će zemlja ispuniti savezničke obaveze i u to kakve vrijednosti i poredak zastupa", poručili su povodom proruskih izjava Zemanu senatori.

Povodom recepta za nedemokratsku likvidaciju automatom premijera Bohuslava Sobotke, Senat je zatražio od Zemana da se suzdrži svega što blamira funkciju i da ne ugrožava druge najviše zvaničnike.

Bonus video: