Samit Francuska-Britanija u znaku migranata i britanskog referenduma

Francuska je ove nedjelje otpočela uklanjanje improvizovanog migrantskog kampa u Kaleu, koji je za izbjeglice bio jedina nada da će moći da otputuju u Veliku Britaniju
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Dejvid Kameron, Foto: Beta
Fransoa Oland, Dejvid Kameron, Foto: Beta
Ažurirano: 03.03.2016. 15:17h

Francuski zvaničnici upozorili su danas uoči godišnjeg britansko-francuskog samita u francuskom gradu Amjen da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) donio Londonu "nove probleme s migrantima, bankarstvom i terorizmom".

Uoči prvog samita lidera dvije zemlje poslije terorističkih napada na Pariz 13. novembra 2015. godine, dvojica članova francuske socijalističke vlade ocijenila su da će istupanje Velike Britanije iz EU otežati sprječavanje prelaska migranata preko kanala Lamanš, ugroziti ekonomsku dominaciju Londona i zakomplikovati saradnju u oblasti bezbjednosti.

Ministar finansija Emanuel Makron izjavio je za ''Fajnenšel Tajms'' da bi bilateralni sporazum, na osnovu kojeg Francuska drži migrante na svojoj strani Lamanša, mogao biti doveden u pitanje ukoliko Britanija napusti Uniju. Makron se osvrnuo i na ulogu Londona u bankarskom sektoru, koja značajno utiče na ekonomiju EU.

''Onog trenutka kada se ova veza prekine, migranti više neće biti u Kaleu a (britanski) finansijski pasoš će vrijedjeti manje", rekao je on.

Francuska je ove nedjelje otpočela uklanjanje improvizovanog migrantskog kampa u Kaleu, koji je za izbjeglice bio jedina nada da će moći da otputuju u Veliku Britaniju.

Portparol francuske diplomatije Arlem Dezir ocijenio je danas za radio RFI da je "lakše sarađivati s Velikom Britanijom ako je članica EU".

Francuski mediji prenijeli su danas uoči sastanka da vlasti u Parizu očekuju od susjednog Londona finansijsku pomoć za rješavanje izbjegličke krize i boljeg obezbjeđenja tunela ispod La Manša koji povezuje dvije zemlje.

Dezir je rekao da britanska pomoć iznosi oko 60 miliona eura dodajući da bi trebalo da bude povećana za još oko 20 miliona.

Situacija sa izbjeglicama u Kaleu, na sjeveru Francuske, biće jedna od glavnih tema samita francuskog predsjednika Olanda i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Oland i Kameron Rusiji:Prekinite napade na sirijsku opoziciju

Francuski predsjednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron pozvali su danas Rusiju i sirijski režim da "odmah prestanu sa napadima na umjerenu opoziciju" u Siriji.

U deklaraciji objavljenoj nakon godišnjeg britansko-francuskog samita u francuskom gradu Amjenu, Oland i Kameron su pozvali "sve strane u sukobima koje krše ljudska prava, uključujući Rusiju i sirijski režim, da momentalno obustave napade na grupe sirijske opozicije", prenijela je agencija AFP.

Pored toga, u deklaraciji stoji da svi napadi na civile i medicinsko osoblje moraju da prestanu i da sirijska vlada i njeni saveznici moraju da obustave "marš na Alepo, koji ugrožava mir i prijeti da dramatično pogorša izbjegličku krizu i ide na ruku Islamskoj državi".

Francuska i Britanija su takođe pozvale Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske snage na istoku Ukrajine kako bi oni obustavili tamošnje nasilje, dok su od ukrajinske vlade zatražile da se ujedini u naporima za primenu reformi.

Bonus video: