Zeman: I da izađemo iz EU, od povratka u rusku sferu nas štiti NATO

Istupanje Češke iz EU ne traži nijedna relevantna politička stranka, već samo dvije, tri marginalne vanparlamentarne stranke, ali od jeseni uz podršku radikalnog Bloka protiv islama, posebno glasnog na demonstracijama otkako je i Evropa, premda ne i Češka, pogođena izbjegličkom krizom
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.02.2016. 08:48h

Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je da bi bilo nedemokratsko spriječiti eventualni referendum u Češkoj o istupanju iz Evropske unije ako iz nje izađe Velika Britanija i ocijenio da bi Češku i van EU od ruske sfere uticaja štitilo članstvo u NATO.

"Time što smo članica NATO ne možemo istovremeno da budemo u ruskoj sferi uticaja. Toga premijer očigledno nije svjestan. Ali ja sam protivnik istupanja iz EU na jednoj strani, ali i da građani nemaju mogućnost da o tom pitanju glasaju", kazao je Zeman za portal Parlamentnji listi.

Češki predsjednik osporio je tako nedavno upozorenje češkog premijera Bohuslava Sobotke da bi izlazak Velike Britanije iz EU izazvao talas nacionalizama, separatizama, oslabio evropsku ideju, a ako bi i Češka izašla iz Unije vratila bi se u rusku sferu uticaja.

"Premijer je kazao da će spriječiti da se o tome glasa, ali ja mislim da to nije demokratski. Ipak, istovremeno sam kazao da kada bi raspisali referendum o izlasku Češke iz EU bio bih protiv, javno bih arugmentovao protiv (izlaska), ali nemam pravo da sprječavam bilo kog građanina Češke da izrazi suprotno mišljenje", kazao je Zeman.

Češki predsjednik poručio je premijeru da pročita Voltera i citirao: "Ne slažem se sa tim što kažete, ali do smrti ću braniti vaše pravo da to govorite".

Istupanje Češke iz EU ne traži nijedna relevantna politička stranka, već samo dvije, tri marginalne vanparlamentarne stranke, ali od jeseni uz podršku radikalnog Bloka protiv islama, posebno glasnog na demonstracijama otkako je i Evropa, premda ne i Češka, pogođena izbjegličkom krizom.

Predsjednik Zeman sebe često označava za evrofederalistu koji je samo protiv nekih apsurdnih birokratskih smjernica i ne bi želio da se EU pretvori u unitarnu državu a na predsjednički zamak Hradčani u Pragu vratio je zastavu EU koju je demonstrantivno skinuo njegov evroskeptični prethodnik Vaclav Klaus.

Bonus video: