Letonija NATO-u: Branite nas sve dok imamo Rusiju za susjeda

Razlog za militarizaciju Letonije je, prema riječima Rinkevičsa, "stvarna potreba da se zemlja odbrani" prije dolaska kompletnih snaga NATO-a
6 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2016. 10:51h

Istočnoevropske zemlje zatražile su od NATO da rasporedi dodatne snage koje bi mogle da započnu borbu protiv ruskih snaga bez zvaničnog odobrenja iz sjedišta Sjevernoatlantske alijanse, izjavio je šef letonske diplomatije Edgard Rinkevičs.

On je u intervjuu za "Vašington post" rekao da Letonija i njeni susjedi žele od NATO-a "veoma jasnu i snažnu poruku" koja bi baltičke zemlje uvjerila da će im Alijansa nuditi zaštitu "dokle god je potrebno, dokle god imamo takvog susjeda", prenio je sajt RT.

Rinkevičs je zatražio više vojnika NATO na terenu, dok se trenutno u njegovoj zemlji nalazi 100 vojnika Alijanse, i dodao je da bi u baltičkim zemljama takođe trebalo da bude raspoređena vojna oprema poput tenkova.

Razlog za militarizaciju Letonije je, prema riječima Rinkevičsa, "stvarna potreba da se zemlja odbrani" prije dolaska kompletnih snaga NATO-a.

NATO i Rusija su 1994. sklopili sporazum koji zabranjuje da Alijansa za stalno raspoređuje "značajnije snage" u istočnoj Evropi, a NATO trenuto rotira trupe raspoređene u blizini ruskih granica, čime sporazum nije zvanično prekršen, ali bi Moskva mogla da prestane da se pravi da to ne vidi ukoliko se nastavi nagomilavanje trupa Alijanse u blizini ruskih granica, navodi RT.

Bonus video: