Prve projekcije i ankete: Švajcarci protiv protjerivanja stranaca koji krše zakon

Posljednjih godina su švajcarske vlasti pooštrile mjere za ulazak i boravak stranaca, ali one, prema tvrdnji Narodne partije Švajcarske, ne idu dovoljno daleko, prenijela je agencija AP
0 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.02.2016. 14:26h

Švajcarski glasači su danas na referendumu odbacili kontroverznu inicijativu desničarske nacionalističke stranke koja predviđa automatsko protjerivanje stranaca koji budu osuđeni za svako, pa i najblaže krivično djelo, pokazuju prve projekcije i ankete.

Posljednjih godina su švajcarske vlasti pooštrile mjere za ulazak i boravak stranaca, ali one, prema tvrdnji Narodne partije Švajcarske, ne idu dovoljno daleko, prenijela je agencija AP.

Inicijativa predviđa automatsko protjerivanje stranaca zbog teških krivičnih djela poput silovanja i ubistva, ali takođe i u slučajevima manje teških prekršaja, poput prebrze vožnje ili verbalne uvrede policajaca, ukoliko budu počinjeni dva puta u roku od deset godina.

Kritičari inicijative navode da će ona nepravedno stigmatizovati strance, ali Narodna partija Švajcarske, treća po veličini u parlamentu te zemlje, tvrdi da je takva volja naroda.

Bonus video: