Pariz: Poljoprivrednici izviždali Olanda i sukobili se s policijom

"Danas sam ovdje da pokažem da postoji nacionalna solidarnost i da ćemo učiniti sve da pomognemo poljoprivredu jer tako branimo zemlju", rekao je Oland
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Sajam poljoprivrede Pariz, Foto: Beta-AP
Fransoa Oland, Sajam poljoprivrede Pariz, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.02.2016. 12:57h

Francuski predsjednik Fransoa Oland otvorio je danas Sajam poljoprivrede u Parizu, a na ulazu ga je izviždalo 40-ak nezadovoljnih poljoprivrednika koji su, u znak protesta, uništili štand Ministarstva poljoprivrede i sukobili se sa policijom, prenijeli su francuski mediji.

Demonstrati su nosili crne majice sa oznakom "Poljoprivrednik sam, dakle umirem" i uzvikivali "Hoćemo ostavku", prenosi pariski list "Mond".

Oland je posjetu počeo razgovorom sa predsjednikom Nacionalnog saveza sindikata poljoprivrednika Gzavijeom Belenom.

"Danas sam ovdje da pokažem da postoji nacionalna solidarnost i da ćemo učiniti sve da pomognemo poljoprivredu jer tako branimo zemlju", rekao je Oland u razgovoru.

On je podsjetio na mjere koje je vlada preduzela, među kojima je i smanjenje doprinosa, i podvukao da će na sastanku Evropskog savjeta 7. marta govoriti o "poljoprivrednoj krizi u vezi sa pitanjem ruskog embarga".

"Okolnosti su teške, kriza je duboka. Ona traje i mnogo je očaja, mnogo je bijesa", rekao je Belen, koji je Olanda dočekao u društvu članova sindikata.

Tokom prošle godine poljoprivredni sektor u Francuskoj suočio se sa mnogobrojnim problemima, prije svega kad je riječ o uzgoju stoke jer su cijene mesa i mlijeka opale pod uticajem situacije sa evropskim mliječnim kvotama, ruskog embarga i opadanja kineske potražnje, objašnjava pariski list.

Bonus video: