Irska: Koaliciji na vlasti prijeti gubitak većine u parlamentu

AFP javlja da se, prema procjenama, očekuje da Fine Gel i laburisti osvoje ukupno oko 55 poslaničkih mjesta, što je daleko ispod praga od 80 koliko im je potrebno za većinu u parlamentu
0 komentar(a)
Izbori Irska, Foto: Twitter
Izbori Irska, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.02.2016. 09:06h

Irska vladajuća koalicija partije desnog centra Fine Gel i Laburističe stranke, na čelu sa premijerom Endom Kenijem, osvojila je 32 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju ankete poslije glasanja, a prenose agencije uz ocjenu da koalicija očito neće moći da se vrati na vlast.

Prebrojavanje glasova počelo je danas, a konačni rezultati očekuju se sjutra.

Kenijevoj partiji Fine Gel je na jučerašnjim izborima pripalo 24,8 odsto glasova, prema rezultatima ankete koje je objavila nacionalna televizija RTE, dok su laburisti osvojili povjerenje 7,1 odsto birača, što znači da ukupno nemaju dovoljan broj glasova za novi mandat, za koji je potrebno 41 do 42 odsto glasova, prenosi Rojters.

AFP javlja da se, prema procjenama, očekuje da Fine Gel i laburisti osvoje ukupno oko 55 poslaničkih mjesta, što je daleko ispod praga od 80 koliko im je potrebno za većinu u parlamentu.

Ovakva situacija pokazuje da će Irska ili imati parlament u kojem nijedna stranka nema većinu, ili da će uslijediti savez između tradicionalno rivalskih političkih stranaka, ocjenjuje AP.

Dok je Kenijeva partija osvojila mnogo manje glasova nego što se očekivalo, protivnička republikanska stranka Fiana Fail dobila je 21,1 odsto glasova, navodi američka agencija podsjećajući da te dvije partije nikada nijesu sarađivale u vladi.

Rojters ocjenjuje da bi alijansa bez presedana između dva istorijska rivala bila nestabilna, ali da bi to mogla biti jedina održiva opcija.

Nakon što su objavljeni rezultati anketa poslije glasanja, jedan ministar iz redova stranke Fine Gel rekao je da će "naravno" biti otvoren za takvu mogućnost, što je prvi put da visoki član bilo koje stranke kaže tako nešto nakon višenedjeljnog odbacivanja takve ideje, navodi britanska agencija.

Bonus video: