Renci i Junker zakopali ratne sekire

Nakon susreta obojica su bila nasmijani, a Junker nije štedio riječi hvale na račun Italije
0 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Mateo Renci, Foto: Beta-AP
Žan-Klod Junker, Mateo Renci, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.02.2016. 16:53h

Italijanski premijer Mateo Renci i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker održali su danas sastanak oči u oči u palati Kiđi, nakon nedjelja narušenih odnosa i prozivki na liniji Rim-Brisel.

"Korijere dela sera" piše da je, ako je cilj Junkerove ove posjete bilo otopljavanje odnosa, taj cilj u potpunosti ostvaren i na političkom i ličnom planu.

Renci je od samita EU prošlog decembra napadao politiku njemačke kancelarke Angele Merkel prema Italiji, da bi ubrzo u te napade uključio i Junkera kojem je Rim zamjerao da sve što radi čini po diktatu Merkelove koja zahtjeva mjere štednje u evrozoni.

"Srećan sam što ću se sresti sa svojim prijateljem Mateom Rencijem tokom posjete Italiji. Spremamo Evropski savjet 7. marta. Zajedno za snažniju Evropu", napisao je Junker na Tviteru neposredno uoči sastanka sa predsjednikom italijanske vlade.

Nakon susreta obojica su bila nasmijani, a Junker nije štedio riječi hvale na račun Italije.

"To je velika zemlja, osnivač EU, kada se kaže Rim misli se na Evropu", rekao je Junker i dodao da Evropska komisija kojom on predsjedava "nije skup tehnokrata i birokrata koji su za glupu štednju".

Bonus video: