Ministri mediteranskih zemalja protiv jednostranih akcija EU

"Svi mi bi trebalo da primjenimo ono što je već odlučeno", rekao je novinarima kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2016. 16:01h

Ogroman priliv migranata u Evropsku uniju stavlja na probu jedinstvo 28-članog bloka, poručili su danas ministri spoljnih poslova mediteranskih zemalja, upozorivši države članice protiv "jednostranih akcija" u rješavanju migrantske krize.

"Migracija ostaje značajno pitanje koje stavlja na probu jedinstvo EU i njenu sposobnost da ogovori na međunarodni problem", saopštili su ministri zemalja takozvane "Med grupe" poslije razgovora u kiparskoj luci Limasolu, prenosi AFP.

Ministri su se sastali u trenutku kada je Atina ušla u diplomatski spor sa Bečom zbog migracione politike i odbija posjetu austrijske ministarke unutrašnjih poslova koju optužuje da "krivotvori istinu" o njenim naporima u kontroli granica, navodi francuska agencija.

"Med grupa", koja obuhvata šefove diplomatija Kipra, Grčke, Italije, Malte, Portugalije i Španije, kao i francuskog ministra za evropska pitanja, navela je da se nalazi na "liniji fronta" migrantske krize i ocijenila da "jednostrane akcije država članica ne mogu biti rješenje za krizu".

"Svi mi bi trebalo da primjenimo ono što je već odlučeno", rekao je novinarima kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides.

Ministri su zaključili da bi EU trebalo da pruži direktan i aktivan doprinos rješenju za sirijski sukob, s obzirom na uticaj krize u Siriji na EU i njene države članice.

Sporazum o primirju, koji u ponoć treba da stupi na snagu u Siriji, predstavlja najveći diplomatski napor do sada da se pomogne u okončanju nasilja u toj zemlji, ali je u sjenci sumnje zbog neuspjeha ranijih mirovnih napora, ocjenjuje AFP.

Bonus video: