Gasprom najavio novi gasovod ispod Crnog mora

"Razvoj unutarevropskog kapaciteta za tranzit gasa je od ključnog značaja za poboljšanje pouzdanosti i bezbjednosti usporuka prirodnog gasa iz Rusije do svih kupaca širom Evrope", izjavio je Miler poslije potpisivanja memoranduma
0 komentar(a)
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 11:49h

Ruski Gasprom, italijanska kompanija Edison SpA i grčka DEPA potpisali su u Rimu memorandum o razumijevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije po dnu Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom iz Grčke u Italiju, izvijestila je grčka novinska agencija ANA.

Memorandum su potpisali generalni direktor Gasproma Aleksej Miler, generalni direktori Edisona SpA Mark Benajun i grčkog DEPA Teodoros Kicakos.

DEPA i Edison osnovali su ranije zajedničko preduzeće, Posejdon, sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda koji će povezati Grčku i Italiju, da bi nakon potpisivanja najnovijeg memoranduma, dvije kompanije saopštile da će iskoristiti rezultate radova koji su realizovani u okviru projekta ITGI Posejdon.

"Razvoj unutarevropskog kapaciteta za tranzit gasa je od ključnog značaja za poboljšanje pouzdanosti i bezbjednosti usporuka prirodnog gasa iz Rusije do svih kupaca širom Evrope", izjavio je Miler poslije potpisivanja memoranduma, a prenosi Raša tudej.

Oživljavanje projekta ITGI Posejdon je, prema riječima direktora DEPA, važan korak napred ka većoj energetskoj bezbjednosti u EU, koji će takođe osnažiti ulogu Grčke kao važnog centra za transport gasa.

Bonus video: