Masovni "hakerski napad" na političare u Njemačkoj

Nepoznati počinioci su objavili poverljive podatke i prepisku stotina nemačkih političara
301 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2019. 12:16h

Nepoznati počinioci su navodno došli do povjerljivih podataka i prepiske stotina njemačkih političara i postavili ih na internet. Među podacima su privatne fotografije, ali i poruke koje su razmjenjivali ministri.

Mediji prenose da su "hakeri" došli do kontaktnih podataka, brojeva mobilnih telefona i adresa političara, ali i do internih stranačkih dokumenata.

U bazi koja se pojavila na internetu su i fotografije ličnih karata, pisma, računi, punomoćja ili informacije o kreditnim karticama članova njihovih porodica. Neki od podataka su stari i po nekoliko godina.

Kako je prvi izvjestio javni radio RBB, podaci su sa jednog Tviter naloga koji ima oko 17.000 pratilaca puštani još od 1. decembra tako što su svakodnevno objavljivani linkovi do novih podataka. Stvar je pak privukla pažnju tek u četvrtak (3. januar) uveče.

"Ovo je naravno stvar za nadležne službe. U kontaktu smo sa njima, informisali smo ih", rekao je jedan portparol Socijaldemokrata za agenciju dpa.

Još je nejasno o kakvom se "hakerskom" napadu radi, otkud svi ti podaci na jednom mjestu i da li su svi autentični. Kako prenosi portal nedjeljnika Špigel, toj redakciji je poznat Tviter nalog sa kojeg je objavljen dio podataka. Navodno je vlasnik tog naloga stacioniran u Hamburgu.

Mediji naglašavaju da su pogođeni svi ministri i predsjednik, mnogi poslanici Bundestaga kao i pokrajinski političari iz raznih stranaka, ali ne i iz desničarske Alternative za Njemačku. No za sada nema nikakvih indicija da "napad" - ako je uopšte napad - dolazi iz tog pravca. Objavljeni su i podaci nekih poznatih ličnosti i novinara.

Zidojče cajtung na svom portalu prenosi da se mahom radi o "privatnim podacima, dakle ne o politički brizantnim informacijama". Među objavljenim sadržajima su i privatne poruke koje su neki ministri pisali kancelarki Angeli Merkel.

Kako piše tabloid Bild, Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka bavi se slučajem, a prve pretpostavke o počiniocima idu u pravcu Rusije i Kine. Taj list prenosi i da su hakeri možda došli do pristupa informacijama preko Majkrosoftovog programa za razmjenu elektronskih pisama Autluk.