Berlin i Pariz žele nultu toleranciju prema korupciji u Ukrajini

Njemački ministar je rekao da se ne mogu prihvatiti kršenja primirja u istočnoj Ukrajini i dodao da je neophodno hitno usvojiti zakon o izborima u tom dijelu zemlje
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2016. 12:14h

Šefovi diplomatija Francuske i Njemačke, Žan-Mark Ero i Frank-Valter Štajnmajer, pozvali su danas Ukrajinu da pokaže "nultu toleranciju" prema korupciji i da hitno usvoji zakon o izborima na istoku zemlje koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

"Potrebne su privredne reforme, kao i politika koja se zasniva na principu nulte tolenrancije prema korupciji", rekao je Štajmanjer u Kijevu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Eroom i ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

Njemački ministar je rekao da se ne mogu prihvatiti kršenja primirja u istočnoj Ukrajini i dodao da je neophodno hitno usvojiti zakon o izborima u tom dijelu zemlje.

Ero je rekao da je situacija na istoku Ukrajine nestabilna i dodao da je jedino moguće rješenje političko, koje podrazumijeva održavanje izbora.

Štajnmajer i Ero od ponedjeljka borave u posjeti Kijevu u nastojanju da podstaknu nastavak reformi u jeku političkih previranja u Ukrajini.

Vladajuća koalicija u Ukrajini izgubila je prošle nedjelje parlamentarnu većinu.

U posljednje vrijeme ostavke su podnijeli ugledni reformatorski političari, navodeći kao razlog stvaranje klanova i ukorenjenu korupciju.

Iz vladajuće koalicije istupila je Stranka Domovina bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, potom i stranka Samopomoć, čime je vladajuća koalicija izgubila većinu u parlamentu.

Bonus video: