Asanžovi advokati traže ukidanje naloga za hapšenje

Panel Ujedinjenih nacija objavio je 5. februara odluku da je Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2016. 13:27h

Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zatražili su od švedskog suda da povuče nalog za njegovo hapšenje, u skladu sa presudom panela Ujedinjenih nacija da njegovo zadržavanje u ambasadi Ekvadora u Londonu predstavlja "arbitrarno pritvaranje".

"Smatramo da se pojavio niz novih okolnosti koje ukazuju da ima razloga da se ranija odluka revidira", izjavio je jedan od Asanžovih advokata Tomas Olson, a prenio je Rojters.

Panel Ujedinjenih nacija objavio je 5. februara odluku da je Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da "okončaju njegovo lišavanje slobode", ocjenjujući da se mora poštovati "fizički integritet i sloboda kretanja" Džulijana Asanža.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Bonus video: