Erdogan: Turska ima pravo na legitimnu odbranu

Iako nije ekcplicitno pomenuo SAD, on je Vašington kritikovao zbog "manjka iskrenosti"
12 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2016. 10:44h

Turska se legitimno brani protiv kurdskih boraca u Siriji, koji su krivi za teroristički napad u Ankari, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenosi danas agencija Frans pres.

"Mi smo u situaciji legitimne odbrane. Niko ne može da ograniči ili spriječi pravo na legitimnu odbranu Turske, kada se ona suoči sa terorističkim napadima", rekao je Erdogan juče u Istanbulu, aludirajući na bombaški napad u četvrtak u Ankari, u kome je ubijeno 28 ljudi.

Turski zvaničnici su za taj napad optužili kurdske borce iz Sirije iz redova Jedinica za zaštitu naroda, koja uživa podršku kurdskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana iz Turske.

"Turska sebi daje pravo da vodi sve vrste operacija kako bi se branila od prijetnji sa kojima se suočava, u Siriji ili bilo gdje, gdje su ukoronjene terorističke organizacije", rekao je Erdogan.

Iako nije ekcplicitno pomenuo SAD, on je Vašington kritikovao zbog "manjka iskrenosti".

Erdogan je to učinio pošto je predsjednik SAD Barak Obama u petak u telefonskom razgovoru sa njim pozvao i Ankaru i kurdske borce u Siriji da budu "uzdržani".

Bonus video: