Dogovor sa Kameronom brani opstanak Velike Britanije u EU

"Nema više 'nešto za ništa'", obrazložio je Kameron dogovor da se olakšice osobama iz drugih država EU koje dođu da rade u Veliku Britaniju daju tek poslije sedam godina boravka i uplate u socijalne fondove
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 09:05h

Lideri Evropske unije postigli su sinoć u Briselu nagodbu oko zahtjeva vlade u Londonu da se Velikoj Britaniji odobre povlastice i izuzeća od ekonomsko-monetarne i socijalne politike EU, uz jačanje ekonomske konkurentnosti Unije, ali nije prihvaćen zahtjev da EU u svom temeljnom aktu izmijeni odredbu o cilju "sve tješnjeg objedinjavanja" članica.

Kako su zaključili lideri EU, time se daju izgledi da britanski premijer Dejvid Kameron brani opstanak Velike Britanije u članstvu EU na referendumu polovinom ove godine.

Reformama koje su utanačene London je izdejstvovao, po riječima Kamerona, da Velika Britanija nikad ne bude dio politike što tješnjeg objedinjavanja EU i dio "nadevropske superdržave", zadržava svoju valutu funtu, dio je jedinstvenog tržišta Unije, a dobija snažna ograničenja za pristup britanskom sistemu socijalnih davanja za doseljenike iz država EU.

"Nema više 'nešto za ništa'", obrazložio je Kameron dogovor da se olakšice osobama iz drugih država EU koje dođu da rade u Veliku Britaniju daju tek poslije sedam godina boravka i uplate u socijalne fondove.

Britanski premijer je želio da podvuče da će Britanija i dalje učestvovati u onome što je od koristi za Ujedinjeno kraljevstvo, kao što je zajedničko tržište ili bezbjednosni sporazumi, a da će ostati izvan onoga što ne želi, kao što je eurozona ili evropska armija.

On je podvukao da je Evropska unija za Veliku Britaniju i odbrana od terorizma i drugih prijetnji, kao i najveće tržište na svijetu i "oruđe od životne važnosti" da se ojača snaga nacije, a dodao je da će Britanija unutar EU uticati na odluke koje nje tiču.

Kameron je rekao da će poslije današnjeg sastanka kabineta objaviti datum održavanja referenduma.

"Kabinet će ujutru razgovarati o novom specijalnom statusu Velike Britanije u EU - nakon toga ću objaviti planirani datum za održavanje referenduma", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Ovo je prvi put da se sjednica britanskog kabineta održava u subotu od Foklandske krize 1982.

Ostrvski mediji spekulišu da bi referendum mogao da se održi 23. juna.

Čelnici EU Žan-Klod Junker i Donald Tusk po završetku zasjedanja lidera EU ocijenili su da je dogovor s Kameronom dobar i pošten, a francuski predsjednik Fransoa Oland je novinarima rekao da dogovorom nisu stavljene van snage odredbe o jedinstvenom tržištu, nema promjene temeljnih sporazuma i naročito nema prava veta Velike Britanije za zonu eura, što je zahtjevao Kameron.

Oland je podvukao da Velika Britanija može imati ekonomsko-monetarnu, socijalnu posebnost, ali ne i da sprječava i koči kretanje zone eura.

Francuski predsjednik je rekao da to takođe znači da Londonsko finansijsko tržište ne može imati povlašćen položaj u odnosu na druga finansijska tržišta u EU.

Oland je dodao da dijeli stav sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da unutar Unije može biti različitih zona, a to znači da ako neke zemlje žele da se jače udruže u politici, u ekonomiji ili odbrani, one će to moći, imajući u vidu i da će nove članice ući u redove EU.

Francuski predsjednik je time odgovorio na pitanje novinara ne znače li ustupci Londonu da se stvara "Evropa à la carte" i "u dvije brzine".

Bonus video: