ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA POKAZALO

Važno da Britanija ostane u EU, smatra 73 odsto Njemaca

U Briselu se očekuje nastavak razgovora premijera Kamerona sa ostalim liderima država članica EU i predsjednikom Evropskog savjeta Tuskom, nakon što je prva runda debate završena rano jutros bez konkretnog dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Angela Markel, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Angela Markel, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 11:47h

Većina Njemaca, njih 73 odsto, vjeruje da je važno da Britanija ostane članica Evropske unije, dok 23 odsto smatra suprotno, pokazali su danas objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

Anketa, koju je za ZDF sproveo "Politbarometer", obavljena je između 16. i 18. februara.

Njemačka je ekonomski najmoćnija članica EU i ima dosta uticaja na pregovore s Britanijom, naveo je Rojters.

U Briselu se očekuje nastavak razgovora britanskog premijera Dejvida Kamerona sa ostalim liderima država članica Evropske unije i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, nakon što je prva runda debate završena rano jutros bez konkretnog dogovora o britanskim uslovima za ostanak u EU.

BBC navodi da su Kameron i Tusk završili prvi dio razgovora jutros u 05.30 sati, a razgovori bi uskoro trebalo da se nastave, do "engleskog ručka".

Drugog dana samita u Briselu Kameron će pokušati da obezbijedi sporazum kome teži uoči održavanja referenduma o ostanku ili odlasku Britanije iz EU.

Pitanje daljeg članstva Britanije u 28-članom bloku i migraciona kriza postavili su pred EU izazov bez presedana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je rano jutros novinarima da su države članice EU svim silama podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbjeglica u Evropu i poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum.