Patrijarh Kiril: Učiniti sve da izbjegnemo sukob svjetskih sila

Patrijarh Kiril je u intervjuu za RT upozorio da bi konfrontacija dvije velike sile, koje imaju moć ogromne destrukcije, mogla da razori čitav svijet
72 pregleda 1 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: Reuters
Patrijarh Kiril, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 17:55h

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio je da novi sukob svjetskih sila treba izbjeći po svaku cijenu i da Rusija i SAD moraju da učine "sve što je u njihovoj moći" da bi popravile međusobne odnose.

Patrijarh Kiril je u intervjuu za RT upozorio da bi konfrontacija dvije velike sile, koje imaju moć ogromne destrukcije, mogla da razori čitav svijet.

On je zato pozvao na što hitnije poboljšanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Rat velikih razmjera se mora izbjeći po svaku cijenu", istakao je ruski patrijarh i naveo da bi to trebalo da bude "prioritet broj jedan za Amerikance, Ruse i mnoge druge ljude sa razumnim stavom prema onome što se trenutno dešava".

Kiril je naveo i da su većina ljudi u SAD "hrišćani koji dijele iste vrijednosti i pripadaju istoj globalnoj hrišćanskoj porodici" kao Rusi i pozvao zvanični Vašington i Moskvu da upotrebe svoj kulturni afinitet da "izgrade mostove, a ne da produbljuju jaz" između dve zemlje.

Bonus video: