RADIKALNE MJERE ZA ZAŠTITU UGLEDA

Poljska: Pet godina zatvora onom ko napiše poljski, a ne nacistički logor

"Dosta je bilo toga da se od Poljske pravi krivac za holokaust. Obaveza države je da vodi računa o renomeu Poljske u inostranstvu", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi zamenik ministra pravde Patrik Jaki
60 pregleda 2 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 13:41h

Poljsko Ministarstvo pravde zaprijetilo je kaznama zatvora do pet godina novinarima i svima koji javno ne preciziraju da su koncentracione logore kao što su Aušvic-Birkenau ili Treblinka u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata podigli njemački nacisti, već umjesto toga upotrebe geografsku odrednicu "poljski logori".

Prema predlogu izmjena zakona koji je danas predstavilo ministarstvo, do pet godina zatvora prijetilo bi svakome ko javno uprkos činjenicama pripiše Poljskoj ili Poljacima odgovornosti ili učešće u zločinima Hitlerove Njemačke.

Ukoliko bi se pokazalo da je, recimo, fraza "poljski logori smrti" upotrijebljena u brzini, nehotice kao pojednostavljenje, za to krivično djelo bi pretila novčana kazna ili kraći zatvor.

"Dosta je bilo toga da se od Poljske pravi krivac za holokaust. Obaveza države je da vodi računa o renomeu Poljske u inostranstvu", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi zamenik ministra pravde Patrik Jaki.

Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog žele takođe da promjene Ustav da i tu ubace formulaciju da je ugled Poljske zaštićen poljskim zakonima.

"Izmjene će omogućiti da tražimo visoke novčane odštete za takve fraze u inostranstvu", kazao je Jaki.

Poljska vrlo osjetljivo reaguje svaki put kada se, obično u stranim medijima, pojavi, najčešće u novinarskoj žurbi izraz "poljski koncentracioni logori" i već godinama, ko god da je u Poljskoj na vlasti, reaguju poljske ambasade u tim zemljama i zahtjevaju od redakcije izvinjenje i ispravku u "njemački nacistički logori u okupiranoj Poljskoj".

Poljski dnevnik Žečpospolita prije nekoliko godina pokrenuo je masovnu i uspješnu akciju među Poljacima da kad god primhete u stranim medijima izraz "poljski logori" bombarduju redakciju mejlovima sa zahthevom za izvinjenjem.

Redakcije nekih vodećih zapadnih medija unjele su nakon protesta u svoje interne novinarske smhernice i upozorenje da se Aušvic i drugi njemački logori nikako ne nazivaju poljskim.

Paradoksalno, jednom prilikom je upravo taj izraz za koji će ako parlament usvoji izmjene zakona prijetiti pet godina zatvora, upotrebio javno u jednom govoru i američki predsjednik Barak Obama.

Preporučujemo za Vas