De Zajas: Švedska i Britanija da omoguće Asanžu slobodu kretanja

De Zajas, nezavisni stručnjak UN za promociju demokratskog i pravednog međunarodnog poretka, izjavio je da Stokholm i London treba da pruže "dobar primjer" i poštuju odluku panela UN da Asanžu treba da bude dozvoljeno da izađe iz ekvadorske ambasade
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 12:54h

Stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava Alfred de Zajas pozvao je danas Švedsku i Veliku Britaniju da slijede preporuku panela UN i omoguće slobodu kretanja osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Asanž se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada.

De Zajas, nezavisni stručnjak UN za promociju demokratskog i pravednog međunarodnog poretka, izjavio je da Stokholm i London treba da pruže "dobar primjer" i poštuju odluku panela UN da Asanžu treba da bude dozvoljeno da izađe iz ekvadorske ambasade.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je 5. februara da Velika Britanija i Švedska drže osnivača Vikiliksa u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010. i da treba da bude oslobođen, kao i da ima pravo na odštetu.

Švedske i britanske vlasti odbacile su preporuku panela UN, tvrdeći da nisu proizvoljno pritvorile Asanža i da se on dobrovoljno nalazi u ekvadorskoj ambasadi.

De Zajas je u saopštenju naveo da neobavezujući međunarodni poredak zahtijeva "dosljednu i jedinstvenu" primjenu međunarodnog prava.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Asanž vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Bonus video: