Španski list prikazao karikaturu izraelskih vojnika kako maltretiraju Isusa

"Ova karikatura bi mogla biti uzeta iz nacističkog Šturmera i niko ne bi primijetio razliku", rekao je David Hačvel, predsjedavajući jevrejske zajednice u Madridu
97 pregleda 5 komentar(a)
El Jueves, Foto: Printscreen/eljueves.es
El Jueves, Foto: Printscreen/eljueves.es
Ažurirano: 12.02.2016. 12:19h

Španska jevrejska zajednica prijeti da će tužiti sudu satirički magazin koji se izdaje u Barseloni zbog karikature u nacističkom stilu, na kojoj su prikazani izraelski vojnici povijenih noseva kako uriniraju na Palestince i maltretiraju Isusa, prenosi izraelski list Džeruzalem post.

U najnovijem broju popularne ljevičarske publikacije Hueves (El Jueves - Četvrtak) koja podsjeća na francuski nedjeljnik Šarli ebdo, ilustrator Hulio Serano oštro kritikuje jevrejsku državu, uz optužbe da Izraelski muzej u Jerusalimu drži svice Tore uvijene "u kožu mojih svetih testisa" i da se Jevrejinu koji se ženi sa Arapkinjom oduzima državljanstvo i mora da emigrira.

"To je apsolutno sramno i očito je da ćemo tražiti pravdu", rekao je David Hačvel, predsjedavajući jevrejske zajednice u Madridu za izraelski list.

On je ocijenio da su neučtive oštre kritike religije i politike u redu, ali da je "potpuno neprihvatljivo" upuštati se u antisemitske napade i klevetanje jevrejskog naroda.

"Ova karikatura bi mogla biti uzeta iz nacističkog Šturmera i niko ne bi primijetio razliku", rekao je Hačvel, aludirajaći na prikaz Jevreja sa dugim povijenim nosevima i kako teže da dominaraju susjedima nejevrejima.

Na dijelu karikature jedan izraelski vojnik sa šljemom u njemačkom stilu drži svoje genitalije i urinira na Arapina, vičući: "Ti ne razumiješ, Palestinče, da su moji deda i baba bili u koncentracionom logoru".

Serano je napisao u magazinu da je "holokaust bio užasan i da je posljedica bila stvaranje države Izrael, kako bi Jevreji živjeli u miru, ali im to ne daje za pravo da šikaniraju nejevreje koji tamo žive".

On je uporedio Izrael sa djetetom koje je užasnuto posmatralo kako mu je otac tukao majku i sada tuče svoju ženu. Takođe je rekao da Jevreji u Izraelu imaju povlašćeni tretman u obrazovanju, zdravstvu, stanovanju i radu, a ako nisi Jevrejin u jevrejskoj državi onda ti se ne piše dobro.

"Palestinci su primorani da koriste drugorazredne puteve, okovane kontrolnim punktovima na kojima izraelski vojnici primjenjuju gvozdenu kontrolu kretanja onih koji nisu Jevreji," naveo je Serano uz crtež Jevrejina dugog nosa, koji gura pretučenog Isusa, na drugi kontrolni punkt.

"Nema pravog protokola ponašanja vojnika i vojnici rade šta hoće sa Palestincima, mogu da im zabrane da prođu, pritvore ih, uzmu im stvari i još gore. Procjenjuje se da svaki Palestinac provede nekih četiri sata dnevno na tim punktovima," ističe ilustrator.

Hačvel je odgovorio da su to "laži, u potpunosti bez činjenica i da je to učinjeno na prefinjen način tako da onaj ko ništa ne zna o sukobu, misli da su Izraelci poput ugnjetavača nalik na naciste i potvrđuje svaki mit (koji je postojao) u Evropi o Jevrejima hiljadama godina."

Zajednica planira da se obrati sudovima sa žalbom na govor mržnje protiv tog "čistog antisemitizma koji je anatema za vrijednosti moderne Španije," rekao je Hačvel.

Centar Simon Vizental izdao je tim povodom saopštenje u kome su karikature označene kao "klasičan antisemitizam kamufliran kao prividno legitimna kritika izraelske politike".

Bonus video: