20 godina kazne za zločine u zatvoru u Rumuniji

Prva presuda protiv nekog iz doba komunizma od 1989. godine
74 pregleda 1 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2016. 12:45h

Kaznu zatvora od 20 godina za zločine protiv čovječnosti, Rumunski žalbeni sud je potvrdio danas za načelnika zatvora iz vremena komunizma, Aleksandrua Višineskua. Time je sud u Bukureštu odbio žalbu 90-godišnjeg Višineskua, koji nije prisustvovao izricanju presude.

Višenesku je zbog smrti koje su se desile u zatvoru Romniku Sarat na istoku Rumunije, koji je bio pod njegovom kontrolom od 1956. do 1963. godine, osuđen u julu prošle godine. On je tokom suđenja tvrdio da je samo izvršavao naređenja, a na pitanje od strane tužioca i sudije zašto su ljudi umirali dok je on bio načelnik, on je samo jednom odgovorio da su umrli od starosti.

Bivši zatvorenici tvrde da su bili mučeni, da im je uskraćivana adekvatna hrana, zdravstvena njega i grijanje. Ovaj zatvor je nazvan i "paklom tišine" jer su zatvorenici držani u samicama a jedini vid komunikacije bio je uz pomoć morzeove azbuke.

Nakon suđenja i pogubljenja diktatora Nikole Čaušeskua 1989.godine, ovo je prva presuda protiv nekoga iz doba komunizma, navodno odgovornog za zločine protiv čovječnosti.

Bonus video: