UN traži oslobađanje Asanža

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.02.2016. 10:00h

Panel Ujedinjenih nacija objavio je danas odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da "okončaju njegovo lišavanje slobode", ocjenjujući da se mora poštovati "fizički integritet i sloboda kretanja" Džulijana Asanža.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu.

Asanž je izjavio juče da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i "obustave pokušaji hapšenja".

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, poslije šestomjesečnih pregovora, prošlog mjeseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Švedska i Velika Britanija: Odluka panela UN o Asanžu ništa ne mijenja

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Džulijan Asanž neosnovano pritvoren.

"Saopštenje Radne grupe nema formalni uticaj na istragu u toku, prema švedskom zakonu", saopštila je portparolka švedskog tužilaštva Karin Rosander.

Ona je izjavila da je tužilac zadužen za slučaj na putu i da još nije bio u mogućosti da komentariše odluku UN, prenosi AP.

London je "kategorički odbacio" odluku panela UN da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u neosnovanom pritvoru od decembra 2010.

"Odluka ništa ne mijenja. Odbacujemo kategorički tvrdnje da je Džulijan Asanž žrtva arbitrarnog pritvora", navodi se u saopštenju portparola britanske vlade.

Kako se dodaje, "Velika Britanija je jasno bila stavila do znanja UN da će formalmo osporiti mišljenje ove radne grupe", prenosi AFP.

Panel Ujedinjenih nacija je saopštio da Asanža Velika Britanija i Švedska drže u "arbitrarnom pritvoru" od decembra 2010 i da osnivača Vikiliksa treba osloboditi i dati mu odštetu.

Članovi radne grupe su u izvještaju na 18 stranica naveli da Asanž nikada nije formalno optužen u Švedskoj, nego je samo protiv njega pokrenuta preliminarna istraga.

"Radna grupa o arbitrarnom pritvoru smatra da različiti vidovi uskraćivanja slobode kojima je Džulijan Asanž bio izložen čine oblik arbitrarnog pritvora", naveo je u saopštenju predsjedavajući panela Seong Fil Hong.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.

Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Asanž vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Bonus video: