"OBAVLJAJU DOMAĆE ZADATKE"

Kinezi kupuju evropske firme: Ima li razloga za strah?

Kineska preduzeća obavljaju samo svoje domaće zadaće. Ona sprovode ono što je smislila Komunistička partija
209 pregleda 5 komentar(a)
kineska fabrika, Foto: Shutterstock
kineska fabrika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2016. 18:35h

Čude se i stručnjaci i laici: Kina za milijarde eura kupuje evropske firme. Kod nekih to izaziva strah. Ali, što je u tome loše? Ništa, smatra Henrik Böhme.

To je jasna poruka. 43 milijarde eura je kineski državni koncern China Chemical National Corp., skraćeno ChemChina, spreman platiti za švajcarski hemijski koncern Syngenta, specijaliziran za proizvodnju biljnog sjemena i sredstava za zaštitu biljaka. Ako se to stvarno dogodi biće to najveća investicija iz Carstva Sredine u nekoj evropskoj zemlji. 43 milijarde. To je gotovo dvostruko više nego što su iznosile sve kineske investicije u Evropi prošle godine, naime 22 milijarde eura.

I prošle je godine ChemChina bio jedan od najaktivnijih aktera: sedam milijarda eura je investirano u talijanskog proizvođača guma Pirelli, gotovo milijarda eura u njemačku kompaniju Krauss-Maffei. Neke pritom obliva hladan znoj, jer u tomu vide rasprodaju Zapada.

Ali to je čista glupost.

Kineska preduzeća obavljaju samo svoje domaće zadaće. Ona sprovode ono što je smislila Komunistička partija. A u Kini je Partija još uvijek u pravu. S jedne strane se Kinezi žele osloboditi imidža svjetske radionice, koja jeftinim proizvodima preplavljuje svjetsko tržište. Iako su Appleovi iPhoni "made in China" sve drugo samo ne jeftini.

Kinezi po svaku cijenu moraju reformirati svoje gospodarstvo, oni žele i moraju ući u high-tech-područje i zato i u Evropi ciljano traže high-tech-poduzeća. Preduzeća koja su vodeća na području umrežene industrije, takozvane industrije 4.0. Zato je razumljivo da oni prikladne partnere traže i po Njemačkoj.

Niko se ne mora bojati.

Kad je prije tri sedmice sklopljen postao Kineza s Krauss-Maffeijem dogodile su se nevjerovatne stvari: i menadžment i zaposlenici su složno pozdravili novoga vlasnika. Čak je oduševljen bio i mjerodavni sindikat. Nije to nikakvo čudo: ChemChina je obećao da će zadržati i sve fabrike i sve zaposlene te da će biti stvorena nova radna mjesta. Istina, tek budućnost mora pokazati koliko vrijede takva obećanja. Jer, u Francuskoj se upravo može vidjeti kako stvari mogu ići i drukčije. Umjesto stvaranja novih radnih mjesta kako je obećao američki div General Electric masovno otpušta ljude u preuzetom Alstomu. Ali, to spominjemo samo usput. Jer, s kineskim vlasnicima preuzeta njemačka srednje velika poduzeća dosad su imala pretežno dobra iskustva. Većina njih to vidi i kao priliku jer je tako lakše osvojiti kinesko tržište. A to tržište, iako ono trenutno proživljava razdoblje slabosti, još uvijek ostaje jedno od najprivlačnijih na svijetu.