Peskov: Ishod izbora neće naškoditi odnosima Rusije i SAD jer su već loši

Peskov je odbio da komentariše nagovještaje da će to što su demokrate osvojile većinu u donjem domu Kongresa, otežati predsjedniku SAD Donaldu Trampu da poboljša odnose s Rusijom
105 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrij Peskov, Foto: Reuters
Dimitrij Peskov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 11:13h

Ishod izbora u SAD čiji je rezultat podijeljen Kongres, neće naškoditi odnosima Rusije i SAD jer su već loši, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bilo bi teško da se taj odnos još pogorša", rekao je Peskov danas novinarima.

Peskov je odbio da komentariše nagovještaje da će to što su demokrate osvojile većinu u donjem domu Kongresa, otežati predsjedniku SAD Donaldu Trampu da poboljša odnose s Rusijom.

"Ne naziremo na vidiku nikakve svjetle tačke za normalizaciju rusko-američkih odnosa. To međutim ne znači da ne želimo dijalog", rekao je Peskov.

Dodao je da su suočeni s brojnim problemima koji zahtijevaju komunikaciju SAD i Rusije, kao što su problemi strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, i dodao da se ti problemi neće riješiti sami od sebe.

Odnosi Moskve i Vašingtona koji prolaze kroz period velikih tenzija, obilježeni su razmimoilaženjima oko sukoba u Siriji, Ukrajini ili optužbama o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, što Rusija negira.

Na juče održanim kongresnim izborima u SAD demokrate su osvojile većinu u donjem Predstavničkom domu, dok su republikanci predsjednika Donalda Trampa zadržali i moguće ojačali većinu u gornjem domu, Senatu.

"Da li je gore ili bolje, to je na Amerikancima da odluče. Mi nemamo ni najmanju želju da se miješamo", rekao je Peskov.

On je dodao da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima svog kolegu i to je predsjednik Donald Tramp i da oni treba da nastave da razgovaraju.

Dvojica predsjednika se ipak neće zasebno sastati iduće nedjelje u Francuskoj tokom skupa povodom 100. godišnjice kraja Prvog svjetskog rata, kako je nagoveštavano.

Bonus video: