Španija: Pedro Sančes novi mandatar

Ranih devedesetih Sančes je izvjesno vrijeme bio šef kabineta Karlosa Vestendorpa, visokog predstavnika UN u BiH
0 komentar(a)
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2016. 10:35h

Novi mandatar španske vlade, lider socijalista Pedro Sančes, na čelnom mjestu Socijalističke radničke partije Španije (Partido Socialista Obrero Espanol PSOE), kako se ona zvanično zove, nalazi se od kraja jula 2014. godine.

Ranih devedesetih izvjesno vrijeme bio je šef kabineta Karlosa Vestendorpa, visokog predstavnika UN u BiH.

Po obrazovanju ekonomista, studije je završio u Madridu, postdiplomske studije u Briselu (u to vreme radio je u Evropskom parlamentu) , da bi doktorirao 2012. u Madridu, na jednom privatnom univerzitetu na kom je od 2008 predavač.

U socijalističkoj partiji, čiji je član od 1993. u vrhu se nalazi od 2000. godine, posle 35. kongresa te partije. Član Kongresa postao je 2009. godine, a na čelo Socijalističke radničke partije Španije izbran je jula 2014. godine.

Sančes je odbijao mogućnost da bude obrazovana koaliciona vlada Socijalista i Narodne partije tokom decembra i januara.

Predlog Marijana Rahoja komentarisao je tada: "Bili smo jasni: nećemo podržati ostanak PP-a na čelu vlade, sa Marijanom Rahojem kao premijerom"(...) "Rahoju i njegovoj politici kažemo ne. Socijalisti će raditi na tome da bude formirana nova vlada, vlada promjena, sa progresivnim idejama i kapacitetom za dijalog".

Poznavaoci prilika na španskoj političkoj sceni komentarišu da je čvrstina njegovih istupa bila najvjerovatnije motivisana taktikom kako bi se izvukla povoljnija ponuda.

Bonus video: