Porošenko: Rizik od rata između Rusije i Ukrajine veći nego 2015. godine

"Rusija mnogo ulaže u pripremu za rat", rekao je Porošenko listu "Bild"
10 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2016. 09:29h

Rizik od otvorenog rata između Rusije i Ukrajine je sada veći nego što je bio prije godinu dana, a ruski predsjednik Vladimir Putin je započeo "informacioni rat" protiv Njemačke, tvrdi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

On je u intervjuu njemačkom listu "Bild", datom povodom posjete Berlinu u ponedjeljak, rekao i da Moskva nije primijenila "ni jednu jedinu tačku" mirovnog sporazuma iz Minska, koji je predviđao prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, prenio je Rojters.

Rusija pojačava svoje vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, upozorio je Porošenko i dodao: "Opasnost da izbije otvoreni rat je veća nego što je bila lani."

"Rusija mnogo ulaže u pripremu za rat", rekao je Porošenko listu "Bild".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je juče tokom telefonskog razgovora apelovala na Putina da obezbijedi poštovanje prekida vatre u Ukrajini i da posmatračima OEBS-a bude omogućen pristup području konflikta, izjavio je njen portparol.

Zvanični Berlin gaji sve jače sumnje da Rusija pokušava da izazove probleme u Njemačkoj kako bi na taj način pokušala da oslabi Merkelovu, navodi Rojters i dodaje da su njemački zvaničnici izjavili kako se Moskva nada da će destabilizovati Evropu i stvoriti vakum u kojem će moći da primijeni svoju moć.

"Sad je Putin pokrenuo i informacioni rat protiv Njemačke", rekao je Porošenko.

Zvanični Kremlj nije želio da komentariše te optužbe.

Bonus video: