Vanredno stanje u Francuskoj i dalje na snazi

Državni savjet, najviši administrativni sud, odbacio je zahtjev Lige za ljudska prava o suspenziji vanrednog stanja, kojim su data veća ovlašćenja policiji i administrativnim vlastima
2 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 20:09h

Visoki sud u Francuskoj podržao je kontroverzni zakon kojim je uvedeno vanredno stanje u toj zemlji nakon terorističkih napada u Parizu u novembru, uz obrazloženje da "neposredna opasnost" i dalje postoji.

Državni savjet, najviši administrativni sud, odbacio je zahtjev Lige za ljudska prava o suspenziji vanrednog stanja, kojim su data veća ovlašćenja policiji i administrativnim vlastima.

Vanredno stanje, takođe, omogućava kućni pritvor za osumnjičene, policijski pretres bez bilo kakve kontrole suda, zatvaranje nekih udruženja, kao što su radikalne džamije ili islamističke grupe, kao i mogućnost zabrane okupljanja ili demonstracija, prenio je AP.

U presudi sud je naveo da opasnost, koja je podstakla uvođenje vanrednog stanja u Francuskoj “poslije napada izuzetne prirode i ozbiljnosti, nije nestala".

Vanredno stanje u Francuskoj uvedeno je nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Bonus video: