MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

U Aušvicu 71. godišnjica oslobođenja: O povratku preživjelih u život

Glavni gosti te centralne komemoracije i obilježavanja Dana sjećanje na žrtve holokausta u cijeloj Poljskoj pod pokroviteljstom predsjednika Poljske Andžeja Dude u Aušvicu su danas bivši logoraši, njih oko 80
77 pregleda 1 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 09:49h

Centralna komemorativna ceremonija na Dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveće stratište Jevreja u Drugom svjetskom ratu - njemački nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau na juguPoljske, ove godine protiče u znaku povratka preživjelih logoraša u novi život.

"Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se sjetimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život", kazao je direktor Državnog muzeja bivšg njemačkog logora Aušvic-Birkenau koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Pjotr Civinjski.

Glavni gosti te centralne komemoracije i obilježavanja Dana sjećanje na žrtve holokausta u cijeloj Poljskoj pod pokroviteljstom predsjednika Poljske Andžeja Dude u Aušvicu su danas bivši logoraši, njih oko 80, koji će dobiti riječ da se pred Spomenikom žrtvama obrate svijetu sa poukom o monstruoznom zločinu holokausta, kao i predsjednik Duda i ambasadori Izraela i Rusije.

U pohod dug tri kilometra od glavne kapije logora sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa", pored Zida smrti, svjedoka strijeljanja u logoru, do spomenika i nekadašnjih gasnih komora ove godine će krenuti u podne i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic.

O tragičnim sudbinama preživjelih Jevreja koji su pokušavali da potisnu iz misli zlo nacista i vrate se u normalan život, neki u razorenom rodnom mjestu, drugi stvarajući svoju državu Izrael kao dom bezbjedan pred holokaustom, treći u emigraciji u SAD, govori izložba upriličena za ovu godišnjicu u barakama Muzeja.

Dan sjećanja na žrtve holokausta i ove godine obilježava Varšava, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred Spomenika heroja Varšavskog geta, ekumenskom molitvom i čitanjem imena jevrejskih žrtava a ulicama grada prolazi popodne i na ovu 71.  godišnjicu prazan starinski tramvaj žigosan kao i Jevreji u vrijeme nacističkog divljanja u okupiranoj Varšavi - Davidovom zvijezdom.

"Taj tramvaj zaustavlja se na stanicama. Vrata se otvaraju. Niko ne izlazi, niko ne ulazi. To je način da se sjetimo onih kojih više nema", kazala je direktorka fondacije Šalom koja je suorganizator varšavske komemoracije i sjećanja na jevrejske susjede koji su stradali u logorima, Golda Tancer.

Širom Poljske sa sumrakom u 18 časova na prozorima zgrada i kuća zasijaće svijeće kojima obični Poljaci pokazuju da nijesu zaboravili nijednu od žrtava holokausta.Logor Aušvic kasnije proširen u kompleks Aušvic-Birkenau nacisti su podigli 1940. godine, prvobitno kao logor za Poljake ali 1942. godine pretvorili su ga u glavnu fabriku smrti, stratište Jevreja u monstruoznom planu Hitlerovog Trećeg rajha da likvidira evropske Jevreje.

U gasnim komorama, od bolesti i rada u neljudskim uslovima u logoru je stradalo najmanje 1,1 milion logoraša, najviše Jevreja i Roma ali i sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor Aušvic-Birkenau oslobodila je 27. januara sovjetska Crvena armija, u borbama za logor poginuo je 231 vojnik a Ujedinjene nacije proglasile su 2005. godine taj dan za međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Logor je poslije rata pretvoren u muzej a prošle godine posjetilo ga je rekordnih 1,72 milion ljudi, međi njima i 93.000 Njemaca.

Preporučujemo za Vas