Renci pokrio nage antičke statue da ne uvrijedi Rohanija

Rohani odbija da prisustvuje zvaničnim ručkovima i večerama na kojima se služi alkohol
0 komentar(a)
muzej Kapitolini, Foto: Beta/AP
muzej Kapitolini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.01.2016. 08:37h

Italijanski premijer Mateo Renci juče se našao na meti kritika nakon što su antičke nage statue u rimskom muzeju Kapitolini pokrivene kako bi izbjegli da eventualno uvrijede iranskog predsjednika Hasana Rohanija koji je boravio u posjati toj zemlji.

Na većini fotografija sa zajedničke konferencije za novinare vidi se samo velika statua rimskog cara Marka Aurelija na konju. Sve nage skulpture, uključujući statuu Venere iz II vijeka p. n. e., bile su sakrivene drvenim panelima.

Italijanski opozicioni lideri i analitičari su kazali da je Renci otišao predaleko kako bi ugodio gostu.

Političari i ljevice i desnice su kazali da Renci pored toga što nije skoro ni pomenuo kršenja ljudskih prava u Iranu na zajedničkoj konferenciji za novinare, takođe je „predao“ italijanski kulturni identitet prekrivajući statue nagih žena.

„Poštovanje drugih kultura nikako ne može i ne smije da znači negiranje sopstvene“, kazao je Luka Skvei, poslanik iz bivše partije Forca Italija, Silvija Berluskonija. „To nije poštovanje, to je poništavanje naših razlika i jedna vrsta predaje“.

Italijanski zvaničnici su preduzeli i druge „mjere predostrožnosti“ kako bi posjeta iranskog predsjednika prošla u što boljoj atmosferi, pa je tako vino izbačeno, na zahtjev Irana, sa menija sa ručka i večere koje je Rohani imao sa predsjednikom Serđom Matarelom, odnosno Rencijem. Rohani odbija da prisustvuje zvaničnim ručkovima i večerama na kojima se služi alkohol.

Renci, 41, je bio suočen sa sličnim kritikama prošle godine kad je prekrio slike sa motivima nagih ljudi u renesansnoj zgradi opštine u Firenci, gdje je bio gradonačelnik, prilikom posjete princa iz UAE.

Bonus video: