Sobotka: Jedina smo civilizovana zemlja u kojoj predsjednik poziva na ubistvo premijera

Češki premijer kazao da su takve izjave glupe, nepotrebene i da neće na njih dalje da reaguje a da nastavlja da se u odnosima sa šefom države ponaša profesionalno u interesu države
1 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.01.2016. 16:11h

Češki premijer Bohuslav Sobotka osudio je danas pokušaj češkog predsjednika Miloša Zemana da bude duhovit porukom da ko od Čeha neće da čeka izbore može da se riješi premijera kalašnjikovom, a predsjedniku je najviše zamjerio što mu plaši djecu i porodicu.

"Velika je vjerovatnoća da smo jedina civilizovana zemlja u kojoj predsjednik javno poziva ljude da ubiju predsjednik vlade. Ja ću sa tim izaći na kraj ali smeta mi što time Zeman plaši moju djecu, cijelu porodicu i prijatelje", kazao je Sobotka za onlajn izdanje dnevnika Pravo.

Češki premijer dodao da je da su takve izjave glupe, nepotrebene i da neće na njih dalje da reaguje a da nastavlja da se u odnosima sa šefom države ponaša profesionalno u interesu države.

"Demokratska mogućnost je jedna jedina - slobodni izbori. Nedemokratska mogućnost je kalašnjikov", odgovorio je Zeman u ponedeljak na mitingu u Tišnovu kraj Brna na pitanje jednog od prisutnih kako bi Česi mogli da se riješe premijera Bohuslava Sobotke.

Iako su u Češkoj i javnost i političari navikli da predsjednik Zeman nastoji da bude po svaku cijenu duhovit, takva neslana šala ih je ipak šokirala i osudili su je kao nedopustivu, neukusnu histeriju i dolivanje ulja na vatru složno političari sa svih strana političkog spektra, a zajedno su je zajedničkim zvaničnim saopštenjem osudili šefovi oba doma češkog parlamenta.

"Takve izjave samo ruše političku kulturu i komunikaciju medju zvaničnicima a mogu da podstiču jačanje tenzija i mržnje u društvu. Zvaničnici bi trebalo da spreče širenje haosa i straha koji u sadašnjoj izbjegličkoj krizi izazivaju ksenofobi i rasisti", saopštili su šef Poslaničkog doma Jan Hamaček i Senata češkog parlamenta Milan Šteh.

Portparol predsjednika Zemana Jirži Ovčaček nastoji cio dan bez uspjeha da objasni posredstvom medija da je to predsjednik kazao samo kao šalu i kao demokrata u duši, jer je želio da upozori Čehe da treba da idu na izbore, jer su oni jedina demokratska varijanta promjene premijera.

Bonus video: