ECA: Neprincipijelan stav EK u upravljanju paketima pomoći

Revizori nisu analizirali program pomoći za Grčku, jer će o njemu kasnije danas objaviti odvojeni izvještaj, niti program podrške Kipru, budući da je još uvijek u toku. Nije analiziran ni paket pomoći Španiji, jer sredstva koja su toj zemlji dodijeljena iz spasilačkog fonda eurozone nisu podrazumijevala i novac EU
0 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2016. 12:35h

Način na koji je Evropska komisija upravljala paketima pomoći, koji su dodijeljeni članicama eurozone pogođenim finansijskom krizom, bio je u suštini slab i neprincipijelan, saopštio je danas Evropski revizorski sud (ECA).

Revizorski sud EU, kao evropska institucija zadužena za eksterni nadzor budžeta 28-članog bloka, analizirao je programe pomoći dodijeljene Irskoj, Portugalu, Mađarskoj, Letoniji i Rumuniji, koji su okončani, prenosi agencija Rojters.

Revizori nisu analizirali program pomoći za Grčku, jer će o njemu kasnije danas objaviti odvojeni izvještaj, niti program podrške Kipru, budući da je još uvijek u toku. Nije analiziran ni paket pomoći Španiji, jer sredstva koja su toj zemlji dodijeljena iz spasilačkog fonda eurozone nisu podrazumijevala i novac Evropske unije.

U izvještaju Revizorskog suda se navodi da su analizirani paketi pomoći ispunili svoje ciljeve uprkos nedovoljnom iskustvu Evropske komisije, budući da su budžetski deficiti u članicama-primaocima pomoći smanjeni, i da su pokrenute strukturne reforme.

"Revizori su, međutim, zaključili da nekoliko zemalja nije tretirano na isti način u identičnoj situaciji. U pojedinim programima, uslovi za dodjelu pomoći su bili manje strogi, što je olakšalo njihovo ispunjenje", poručili su revizori, dodajući i da "zahtjevane strukturne reforme nisu uvijek bile u srazmjeri sa problemima sa kojima su države bile suočene".

ECA je ukazala i na manjkavosti u radu Komisije koja je bila zadužena za finansijsku pomoć, kao i na slabo praćenje implementacije programa pomoći i propuste u dokumentaciji.

Bonus video: