"Narodni heroj": Ko je čovjek koji neustrašivo juriša na policiju

Detinger na jednom od snimaka skače preko ograde pješačkog mosta i onda tjera policiju na povlačenje
9559 pregleda 3 komentar(a)

Protesti “žutih prsluka” i dalje potresaju Francusku, a borba demonstranata je dobila i svog “narodnog heroja”.

Bivši šampion Francuske u boksu, Kristof Detinger, postao je zvijezda društvenih mreža kada je objavljeno nekoliko videa na kojima se vidi kako neustrašivo juriša goloruk na oklopljene policajce.

On se predao policiji uz tvrdnje da se jednostavno branio.

Detinger na jednom od snimaka skače preko ograde pješačkog mosta i onda tjera policiju na povlačenje.

Poznat po nadimku “Cigan iz Masija” (opština u južnom predgrađu Pariza), 192 centimetra visoki Detinger je bio dio protesta protiv ekonomske i društvene nejednakosti, te neoliberalne politike predsjednika Emanuela Makrona.

“Prskali su nas suzavcem, mene, moju žene i prijatelja, dok me nije obuzeo bijes, pa sam se ponašao loše. Loše sam se odnio, ali sam se samo branio”, naveo je Detinger u video snimku koji je postavio na Facebook prije nego što se predao policiji.

Snimak sa mosta nije jedini na kom je Detinger glavni junak jer postoji snimak gdje sa crnim šeširom i rukavicama, ali bez maske, obara policajca, a potom ga šutira.

Njemu prijeti pet godina zatvora i više hiljada eura kazne, ali je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške bokseru koja je rezultirala skupljanjem novca i za sada je prikupljeno preko 115 hiljada eura.

Makron je žestoko kritikovan zbog pretjerane upotrebe sile i policijskih taktika sa demonstrantima od kojih su neki izgubili oko, a neki šaku u sukobima sa bezbjednosnim snagama.

Bonus video: