Rahoj: Nastaviću sa pokušajima da formiram vladu

Na izborima održanim 20. decembra najviše glasova dobila je Rahojeva konzervativna Narodna stranka - 123, što je u parlamentu od 350 mesta nedovoljno za formiranje većine, dok su iza njih socijalisti sa 90 mesta i ljevičarski Podemos sa 69 poslanika
81 pregleda 0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2016. 13:32h

Odlazeći španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da će nastaviti sa pokušajima da formira vladu sa ljevičarskom Socijalističkom partijom i partijom centra Građani, dan nakon što je odloženo glasanje o povjerenju u parlamentu.

Rahoj, koji je iz redova Narodne stranke (PP) desnog centra, rekao je da je alijansa između PP, socijalista i partije Građani "najrazumnija opcija" prenio je AFP.

"To je bio naš stav ranije, a i sada je", rekao je on u obraćanju na partijskom sastanku u Kordobi koje je prenosila televizija.

Rahoj je sinoć iznenadio rivale izjavom da odustaje od pokušaja da formira vladu usled nedostatka podrške u parlamentu, saopštila je kraljevska palata, mjesec dana nakon izbora.

Rahoj je naime odbacio ponudu kralja Felipea VI da pokuša da formira novu vladu, prenijele su agencije.

Kralj je posle konsultacija sa liderima partija pozvao Rahoja da formira vladu, a Rahoj je zahvalio na ponudi ali ju je odbio, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Palate.

Na izborima održanim 20. decembra najviše glasova dobila je Rahojeva konzervativna Narodna stranka - 123, što je u parlamentu od 350 mesta nedovoljno za formiranje većine, dok su iza njih socijalisti sa 90 mesta i ljevičarski Podemos sa 69 poslanika.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas predložio je juče da ta stranka, koja se protivi mjerama štednje, formira vladu sa socijalistima, što čini vjerovatnijom ljevičarsku vladajuću alijansu poslije prošlomjesečnih izbora čiji ishod nijednoj stranci nije omogućio parlamentarnu većinu.

Iglesijas je na konferenciji za novinare rekao da je obavestio kralja Felipea VI o želji svoje stranke da "formira vladu promene sa socijalistima i Ujedinjenom levicom" te da će nastojati da dođe na mjesto potpredsjednika vlade, prenijela je francuska agencija.

Bonus video: