Štajnmajer: Tri paralelne krize u EU rješive samo zajedno

"Svako ko bi pokušavao da nađe rješenje sam, neće uspjeti", kazao je Štajnmajer
55 pregleda 0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2016. 13:05h

Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je danas u Varšavi da tri ozbiljne paralelne krize koje su istovremeno pogodile Evropsku uniju - još neriješena finansijska kriza, komplikovana debata sa Velikom Britanijom o izlasku ili ostanku u EU i izbjeglička kriza ne mogu da se riješe nikakvim solo koracima pojedinačnih država, već samo solidarno zajedno.

"Ubijeđen sam da moramo da nađemo rješenja u duhu evropske solidarnosti. Svako ko bi pokušavao da nađe rješenje sam, neće uspjeti", kazao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Njemački ministar spoljnih poslova došao je u Poljsku da pokuša da smiri tenzije u odnosima Berlina i Varšave nakon što je nekoliko evropskih zvaničnika, inače Njemaca, vrlo oštro kritikovalo nove kontroverzne reforme Ustavnog suda i javnih medija u Poljskoj, zbog čega je Evropska komisija pokrenula 13. januara nadzor funkcionisanja pravne države.

"Nema načina da se dovoljno oda priznanje kako dug i mučan put su prošli Njemci i Poljaci od neprijateljstva, protjerivanja i odsustva razumijevanja do pomirenja, povjerenja a čak i prijateljstva... Znamo kakva nevjerovatna sreća je to što je iz mržnje niklo uzajamno povjerenje. Ta sreća je suviše dragocjena da postane objekt obračuna dnevne politike", rekao je u Varšavi Štajnmajer.

Poljski ministar inostranih poslova novinarima je kazao da su teme razgovora bile pored bilateralnih odnosa i pitanja bezbjednosti, posebno pošto Varšava kao domaćin priprema samit NATO ovog ljeta.

"Imamo zajedničku predstavu o opasnostima za naš region i kako da im se suprotstavimo", rekao je Vaščikovski i dodao da mu je njemački kolega takođe predstavio kako Njemačka zamišlja nastavak razgovor o rješavanju sukoba u Ukrajini i kako je zamišljena dalja implementacija sporazuma iz Minska, javlja poljska nacionalna televizija TVP.info.

Na dnevnom redu razgovora našli su se i pregovori sa Velikom Britanijom o reformi EU i Vaščikovski je izrazio nadu da će plod pregovora biti ostanak Velike Britanije u Uniji.

Bonus video: