Poljska želi jake NATO snage u centralnoj i istočnoj Evropi

Rusija je rekla da će uzvratiti na bilo kakav potez te vrste, a i neke članice NATO, uključujući Njemačku, skeptične su prema ovoj ideji
5 komentar(a)
Andžej Duda, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Andžej Duda, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 18:21h

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je danas da Poljska želi da NATO rasporedi značajne snage i opremu u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi osigurao bezbjednost u regionu u situaciji kada, kako smatra, Rusija postaje agresivnija

Poljska, bivša čanica Varšavskog pakta, biće u julu domaćin NATO samita i očekuje se da će tom prilikom tražiti pojačano prisustvo snaga NATO na svom terenu i u istočnoj Evropi.

Rusija je rekla da će uzvratiti na bilo kakav potez te vrste, a i neke članice NATO, uključujući Njemačku, skeptične su prema ovoj ideji upravo da ne bi antagonizirale Moskvu, prenosi Rojters.

"Danas sve ukazuje na potrebu da imamo značajno prisustvo kako vojnih jedinica tako i infrastrukture na tlu centralnoevropskih zemalja kao i dobro razrađen sistem tih jedinica i odbrane ukoliko dođe do bilo kakve agresije", rekao je Duda na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

On je dodao da želi da to prisustvo bude što trajnije.

Neke vlade su tražile da NATO uspostavi stalno prisustvo trupa u bivšim zemljama Varšavskog pakta ali NATO je umjesto toga ponudio da pojača vojne vježbe i rotira snage u regionu.

Stoltenberg je međutim, kako se čini, danas pokazao simpatije za stav Poljske.

"NATO sada ima stalno vojno prisustvo u regionu čiji je Poljska dio. Vjerujem da ćemo poslije samita u Varšavi vidjeti veće prisustvo NATO u Poljskoj nego ikada ranije", rekao je on.

Rusija je u svojoj vojnoj doktrini navela NATO kao glavnu prijetnju po sopstvenu bezbjednost u trenutku kada su odnosi sa Zapadom pogoršani zbog sukoba u Ukrajini.

Bonus video: