Zeman: Kad je Staljin mogao sa Zapadom možemo i mi s Asadom

Češki predsjednik izjavio je takođe da se nakon novogodišnjih napada na žene u Kelnu i nekim drugim evropskim gradovima plaši za bezbjednost svoje ćerke koja je već izvijesno vrijeme u Londonu i čeka da je prime na studije u Skandinaviji
11 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2016. 12:45h

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi Zapad morao da podrži sirijskog predsjednika Bašara el Asada i uđe u savez s njim protiv Islamske države kao što su svojevremeno zapadni državnici sklopili savez sa sovjetskim liderom Josifom Staljinom u borbi protiv Hitlera.

"Bašar el Asad se bori protiv Islamske države. Slično kao što je Staljin sklopio savezništvo sa zapadnim saveznicima 1941. godine, mislim da nemamo izbor i da moramo da se povežemo i sa čovjekom koga kritikujemo zbog kršenja ljudskih prava, koji se medjutim bori protiv istog neprijatelja kao i mi", kazao je češki predsjednik u redovnom intervjuu za češki tabloid Blesk.

Zeman je ponovio da je uz rješenje sukoba u Siriji najrazumnije izbjeglički talas zaustavljati već na granicama Evrope i vraćati ih u prve bezbjedne zemlje u koje su izbjeglice ušle, među koje, kako je naglasio, spada i Turska, ali da pošto nisu tamo zatražile azil, već su nastavile dalje, izvršile su krivično djelo.

"Pitam se ponekad da li Italija i Grčka uopšte imaju armiju? Zato što kada bi imali armiju ne bi bilo ništa jednostavnije nego da armija obezbjeđuje centre za registraciju izbjeglica", rekao je Zeman i kritikovao Grčku što pušta izbjeglice dalje na Balkan.

Češki predsjednik izjavio je takođe da se nakon novogodišnjih napada na žene u Kelnu i nekim drugim evropskim gradovima plaši za bezbjednost svoje ćerke koja je već izvijesno vrijeme u Londonu i čeka da je prime na studije u Skandinaviji.

"Mene povremeno optužuju za kritiku islama. Prema Kuranu, muškarac ima pravo da tuče svoju ženu. Kada je svjedok pred sudom, njeno svjedočenje ima težinu polovine svjedočenja muškarca. Neka muslimani imaju svoju kulturu u svojim zemljama ali neka je ne prenose ovamo. Kao što se vidjelo u Kelnu", rekao je češki predsjednik.

Zeman je ponovio danas svoju tezu da integracija muslimanskih zajednica u Evropi nije moguća i da i on spada u onu ogromnu većinu Čeha koji se plaše izbjeglica.

Bonus video: