Poljska: Formira se Nacionalna garda i razmješta se na granice sa Rusijom

"U 2016. godini počinjemo sa tri brigade. Stalo nam je da ih formiramo na sjeveroistoku Poljske. Konačni cilj je nekoliko brigada formiranih po cijeloj zemlji. Biće sastavljene od 380 četa sa 60 do 100 vojnika, a četa će biti manje-više isto koliko u Poljskoj ima okruga", kazao je privatnoj televiziji TVN24 portparol MO Bartlomjej Miševič
100 pregleda 9 komentar(a)
Poljska vojska, Foto: Shutterstock
Poljska vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2016. 10:19h

Poljsko Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Poljske izdvojili su za početak 66 miliona eura da od ove godine formiraju najmanje tri brigade nove Narodne garde, koje bi razmjestili na istočnim granicama prema Rusiji.

Nova koncepcija teritorijalne odbrane od dolaska na vlast euroskeptične, konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, predviđa formiranje nekoliko brigada Narodne garde, od po 3.000 do 6.000 ljudi, medju kojima bi deo bili profesionalni vojnici, dok bi ostalo bili dobrovoljci u sistemu teritorijalne odbrane.

"U 2016. godini počinjemo sa tri brigade. Stalo nam je da ih formiramo na sjeveroistoku Poljske. Konačni cilj je nekoliko brigada formiranih po cijeloj zemlji. Biće sastavljene od 380 četa sa 60 do 100 vojnika, a četa će biti manje-više isto koliko u Poljskoj ima okruga", kazao je privatnoj televiziji TVN24 portparol MO Bartlomjej Miševič.

Pripadnici Narodne garde od početka će biti opremljeni oružjem i tehnikom kao profesionalna armija, a za razliku od dobrovoljaca rezervista imaće obavezne vježbe svakog vikenda.

Predlog izmjena Zakona o teritorijalnoj odbrani poljski parlament Sejm dobiće na usvajanje u februaru, a MO i Generalštab žele da u slučaju rata mogu da računaju na 40.000 gardista teritorijalne odbrane.

Novi poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič spada u najoštrije "jastrebove" među poljskim političarima u odnosu prema Rusiji i glavni je zagovornik teorije zavjere da predsjednik Poljske Leh Kačinjski nije stradao kao i ukupno 96 putnika i članova posade u običnoj avionskoj nesreći u Smolensku 2010. godine, već da je po nalogu Kremlja na Kačinjskog Rusija izvršila atentat i namjerno oborila avion.

Bonus video: