Jedan klinički mrtav, petoro u bolnici poslije testiranja lijeka

Mediji navode da je riječ o lijeku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo
2 komentar(a)
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.01.2016. 13:06h

Jedna osoba doživjela je moždanu smrt, a petoro ih je prebačeno u bolnicu nakon što je testiranje francuskog lijeka krenulo po zlu u blizini Rena na sjeverozapadu zemlje, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

Mediji navode da je riječ o lijeku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo, prenosi AFP.

"Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja", izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali pozvani.

Ona je rekla da je njih šestoro učestvovalo u "testiranju oralnog lijeka koji je razvila jedna evropska laboratorija" u Renu i izrazila riješenost da rasvijetli slučaj.

Testiranje lijeka je bilo faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lijek "kako bi se procijenila bezbjednost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u saopštenju francuske ministarke.

Francuski kanal TF1 navodi da je testiranje sprovela jedna privatna laboratorija nad pacijentima u njihovim domovima.

Francuska televizija "Erop 1" tvrdi da je moždana smrt nastupila kod 49-godišnjeg muškarca koji ranije nije imao negativnih reakcija na ljekove, a koji je doživio moždani udar poslije ovog testiranja, dok se drugih petoro pacijenata nalazi u teškom stanju.

Riječ je, objašnjavaju francuski mediji, o analgetiku na bazi kanabisa, a njegovo testiranje organizovao je istraživački centar čiji je rad odobrilo Ministarstvo zdravlja.

Odjeljak pariskog tužilaštva za javno zdravlje pokrenulo je istragu zbog "nenemarnih povreda", pošto pacijent nije zvanično proglašen mrtvim.

Istraga je povjerena pravosudnoj policiji u Renu i žandarmima specijalizovanim za incidente u oblasti javnog zdravlja, navode francuski mediji.

Bonus video: