Junker vjeruje da će biti postignut sporazum sa Velikom Britanijom

Britanski premijer zatražio je između ostalog da se uvede pravilo prema kojem građani EU koji dođu u Britaniju mogu da počnu da primaju socijalnu pomoć tek poslije četiri godine boravka u toj zemlji
1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 12:14h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je gotovo siguran da će u februaru s Velikom Britanijom biti postignut dogovor o reformama koje je ta zemlja postavila kao uslov za ostanak u EU.

"Gotovo sam siguran da ćemo u februaru postići dogovor, ne kompromis, već rješenje, i to trajno" , rekao je Junker.

On je ipak dodao da su "teški" uslovi koje je postavio britanski premijer Dejvid Kameron.

Velika Britanija želi temeljnu promjenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume među njenim članicama, kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju, i to nauštrb institucija u Briselu.

Britanski premijer zatražio je između ostalog da se uvede pravilo prema kojem građani EU koji dođu u Veliku Britaniju mogu da počnu da primaju socijalnu pomoć tek poslije četiri godine boravka u toj zemlji.

Kameron je obećao referendum o članstvu u EU do kraja 2017. godine, ali su britanski mediji prenijeli da bi glasanje moglo biti održano već u julu ove godine, ako dvije strane postignu dogovor.

Kameron je nedavno rekao da se nada dogovoru s evropskim liderima u februaru.

Dodao je da će se referendum u Velikoj Britaniji održati "kasnije", ako dogovor u februaru ne bude postignut.

Bonus video: