Ruske vlasti spalile knjige objavljene sredstvima Fonda Soroš

Rusko državno tužilaštvo utvrdilo je 30. novembra 2015. godine da Fond Otvoreno društvo Džordža Soroša i Fondacija OSI "nisu poželjni u Rusiji", jer predstavljaju "prijetnju ustavnom poretku Rusije"
90 pregleda 28 komentar(a)
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2016. 15:44h

Ruske vlasti spalile su više od 50 knjiga i povukle više od 500 drugih izdanja iz fakultetskih biblioteka zbog sadržaja koji je "stran ruskoj ideologiji".

Knjige, među kojima su uglavnom udžbenici, objavljene su sredstvima iz Fonda Soroš, koja je u novembru prošle godine proglašena "nepoželjnom" i prinuđena da obustavi rad u Rusiji.

Kako je navedeno, knjige su uklonjene iz biblioteka dva fakulteta u Republici Komi, na sjeverozapadu Rusije.

Knjige "Obnavljanje humanitarnog obrazovanja u Rusiji" u izdanju Fonda Soroš su spaljene u Komiju pošto je taj fond u decembru dodat na listu nepoželjnih nevladinih organizacija koju je sastavilo rusko ministarstvo pravde, preneli su mediji.

Vlasti su navele u saopštenju da su knjige uništene nakon naređenja predsjedničkog izaslanika koji je zahtjevao da knjige objavljene sredstvima Fonda Soroš ne budu više u opticaju.

Rusko državno tužilaštvo utvrdilo je 30. novembra 2015. godine da Fond Otvoreno društvo Džordža Soroša (Open Society Foundations) i Fondacija OSI (OSI Assistance Foundation) "nisu poželjni u Rusiji", jer predstavljaju "prijetnju ustavnom poretku Rusije".

Prethodno je, u junu prošle godine, stupio na snagu zakon kojim strane NVO mogu da se proglase napoželjnim na teritoriji Rusije.

Medinski: Spaljivanje kniga je nedopustivo

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski rekao je da njegovo ministarstvo ispituje navode o spaljivanju knjiga koje je objavio Fond Soros i dodao da je spaljivanje knjiga nedopustivo.

"Vjerujem da je spaljivanje knjiga slično uništavanju spomenika. Po mom shvatanju, to je nedopustivo", rekao je Medinski, prenijela je agencija TASS.

Bonus video: