Ekvador će sarađivati sa Švedskom oko ispitivanja Asanža

Asanž je u junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualne napade. Osnivač Vikiliksa vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 10:57h

Ekvador će sarađivati sa Švedskom oko ispitivanja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža optuženog za silovanje, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjavio je šef ekvadorske diplomatije.

"Sarađivaćemo sa švedskim pravosudnim vlastima tako da mogu da uzmu njegove izjave. To smo oduvijek govorili da ćemo uraditi", rekao je sinoć i ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo, prenosi informacioni vebsajt "Ecuadorinmediato".

Švedsko tužilaštvo je juče saopštilo da je tražilo od Ekvadora dozvolu da ispita osnivača Vikiliksa u zgradi ekvadorske ambasade u Londonu, gdje se nalazi od 2012.

Patinjo je rekao da će Asanž dati izjavu u skladu sa ekvadorskim zakonom jer potpada pod pravosuđe te zemlje. Rekao je da ne zna tačno kakva je procedura, ali je vjerovatno da će izjavu uzeti ekvadorski tužilac u prisustvu švedskih tužilaca.

Švedska i Ekvador su u decembru prošle godine potpisali sporazum o uzajamnoj sudskoj pomoći da ubrzaju istrage koje imaju veze sa obje zemlje, ali prije svega da bi se omogućilo ispitivanje Asanža, državljanina Australije.

Asanž (44) je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira. Do sredine avgusta protiv njega je bila na snazi i optužnica za seksualno napade, ali je ona zastarela pet godina poslije događaja. Zastarelost u slučaju silovanja dospijeva 2020.

Asanž je u junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen za seksualne napade. Osnivač Vikiliksa vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Za njim je izdata evropska potjernica i britanske vlasti su navele da bi ga, u skladu sa zakonom, uhapsile i izručile Švedskoj čim bi izašao iz zgrade ekvadorske ambasade.

Švedski tužioci su na proljeće 2015. prihvatili da oni otputuju u London da ispitaju Asanža. Međutim, tada su naišli na odbijanje Ekvadora da otvori vrata ambasade dok nije potpisan bilateralni sporazum o saradnji.

Bonus video: