STIGLA POTVRDA

EU: Južni tok je mrtav

Turska, nakon što je Rusija obustavila rad na Turskom toku, traži alternativu za ruski gas, odledi odnose s Izraelom i sklopi sporazum o prilivu gasa iz izraelskog nalazišta Levijatan sa zalihama od 620 milijardi kubnih metara gasa koje će početi da se ekploatiše krajem decenije
1 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2016. 14:58h

Evropska komisija nema saznanja da se radi na obnovi projekta gasovoda Južni tok i taj poduhvat je za Evropsku uniju "mrtav" budući da je Rusija zvanično još 2014. saopštila da je odustala od izgradnje tog gasovoda, rečeno je danas agenciji Beta u Briselu.

"Za Evropsku uniju tu nema ništa novo jer je ruski predsjednik Vladimir Putin u decembru 2014. saopštio da Rusija odustaje od tog projekta i otad se ništa nije promijenilo", objasnila je Ana Kaisa Itkonen, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea.

Ona je time odgovorila na pitanje Bete da li može da potvrdi naznake zvaničnika bugarske vlade da bi radovi na Južnom toku mogli biti obnovljeni kroz nekoliko nedjelja i ocjenu direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok "i te kako živ i aktuelan".

Ruski list Izvestija danas je prenio da su pregovori između Gasproma, ruskih i bugarskih vlasti o Južnom toku obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju Turskog toka zbog pogoršanja odnosa s Anakarom pošto su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Izvestija navodi i da je Evropska komisija navela da je spremna da razmotri projekat Južnog toka pod uslovima koji su saglasni s Trećim energetskim paketom EU.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, a portparolka EK Ana Kaisa Itkonen je kazala da je Evropska komisija još ranije predočila da Južni tok može biti izgrađen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom Gasprom preispitaju.

To znači da ugovori o gasovodu budu potpuno saglasni pravilima EU, posebno kad je riječ o slobodnoj konkurenciji na tenderima i razdvojenosti kompanija za proizvodnju i distribuciju gasa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u decembru 2014. rekao da je Evropska komisija zahtjevima da se preispitaju ugovori o Južnom toku, na koje prethodno nije bilo primjedbi, onemogućila Gasprom da ostvari taj projekat i stavio do znanja da je moguća izgradnja Turskog toka do granica EU.

Putin je najavio da će Moskva do kraja 2018. obustaviti isporuke gasa Evropi preko, po uvjerenju Rusije, nepouzdane Ukrajine, i naveo Turski tok kao alternativu za dotok gasa u Evropu.

U EU je prošlog decembra izbila ozbiljna rasprava oko izgradnje već ugovorenog drugog dijela gasovoda Sjeverni tok iz Rusije u Njemačku, a posebno su Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska zamerile Berlinu i Evropskoj komisiji da time jačaju ruski monopol na isporuke gasa Evropi i izbacuju iz igre Ukrajinu koja time gubi prihode od milijardu i po eura, a štetu trpe i tranzitne zemlje.

Oštri kritičari Sjevernog toka 2 su bili i italijanski i bugarski premijeri Mateo Renci i Bojko Borisov, ali su oni zamjerili Njemačkoj i Briselu da imaju dvojaka mjerila, jer nema zamjerki na Sjeverni tok 2, a zaustavljen je projekat Južni tok za koji su veoma zainteresovane bile Italija, Bugarska i zemlje južne i srednje Evrope.

Evropska komisija je stavila do znanja da za Brisel to nije političko, već samo pitanje da li su ugovori ruskog Gasproma i najvećih evropskih kompanija saglasni tehničkim propisima i pravilima konkurencije EU.

Turska, nakon što je Rusija obustavila rad na Turskom toku, traži alternativu za ruski gas, odledi odnose s Izraelom i sklopi sporazum o prilivu gasa iz izraelskog nalazišta Levijatan sa zalihama od 620 milijardi kubnih metara gasa koje će početi da se ekploatiše krajem decenije.

Preporučujemo za Vas