Merkelova će morati ili da popusti, ili da ode

U Njemačkoj voda još jače kreće na vodenicu desničara i populista i kancelarka Merkel je pod sve većim pritiskom – a poslije napada u Kelnu mora da primi k znanju i da je s evropskom izbjegličkom politikom svršeno prije nego što je i počela
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Twitter
Angela Merkel, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.01.2016. 14:48h

Zabrinjavajući događaji iz Njemačke tokom novogodišnje noći, kada su žene masovno bile žrtve seksualnih napada mnogih izbjeglica učinili su ionako teško stanje u EU još beizizglednijim, a mogli bi i da označe početak kraja nekada moćne kancelarke Angele Merkel.

Kako piše analitičar njemačkog radija Dojče vele Bernd Rigert, do te noći dogovor u EU o jedinstvenoj politici prema izbjeglicama djelovao je malo vjerovatno, a od te noći kada je policija eklatantno zakazala, taj dogovor skoro da je potpno nemoguć, a sa njima i raspodela izbjeglica.

Reakcije koje su stigle iz istočne i srednje Evrope su veoma jasne, a suština izjava je da su izbjeglice opasne, posebno ako su muslimanske vjere.

Sada Merkelova, kako se kaže, mirne duše može da zaboravi na svoju inicijativu da se raspjodela izbjeglica u Evropi reguliše na duže staze umjesto da se odvija sporadično i na dobrovoljnoj bazi.

Šef slovačke vlade Robert Fico ne želi da pusti muslimanske izbjeglice u zemlju i već je predao tužbu Evropskom sudu, a češki predsjednik, nova ultrakonzervativna poljska vlada, mađarski premijer i ostali u tom dijelu Evrope svim srcem će stati iza njegovih riječi.

I ne samo oni, pritisak populista na aktuelne vlasti raste i u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, ali i u samoj Njemačkoj, piše Rigert.

Ali, i preko okeana, republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp koristi ove događaje za svoju izbornu kampanju. "Njemačka je masovno napadnuta od strane migranata, koje je sama pustila", piše na Twitteru Tramp koji inače namjerava da zabarikadira granice SAD.

U Njemačkoj voda još jače kreće na vodenicu desničara i populista i kancelarka Merkel je pod sve većim pritiskom – a poslije napada u Kelnu mora da primi k znanju i da je s evropskom izbjegličkom politikom svršeno prije nego što je i počela.

Takođe i sve više evropskih kolega smatra da je politika njemačke kancelarke pogrešna i vjerovatno je ona ta koja će morati da popusti ili - ode, zaključuje se u komentaru njemačkog radija.

Bonus video: