Merkelova podržala pooštravanje deportacije izbJeglica

"Ukoliko zakon ne zadovoljava, zakon mora da se mijenja", izjavila je Merkleova izražavajući bijes zbog seksualnih napada koje su počinile izbjeglice tokom novogodišnje noći u Kelnu
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 14:03h

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas pooštravanje deportovanja izbjeglica koje počine krivična djela i istakla da čak i oni koji dobiju uslovne kazne treba da napuste Njemačku.

"Ukoliko se izbjeglica ne pridržava pravila, mora da snosi posljedice, što znači da može da izgubi dozvolu za boravak bez obzira da li dobije uslovnu ili zatvorsku kaznu", navela je Merkelova nakon sastanka sa vodećim političarima iz svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), prenio je AFP.

"Ukoliko zakon ne zadovoljava, zakon mora da se mijenja", izjavila je Merkleova izražavajući bijes zbog seksualnih napada koje su počinile izbjeglice tokom novogodišnje noći u Kelnu.

Ona je istakla da pooštravanje zakona nije samo u interesu građna, već i u interesu izbjeglica koje se nalaze u Njemačkoj.

Prema sadašnjem zakonu, tražioci azila mogu silom da budu vraćeni u zemlje porijekla samo ukoliko su osuđeni na zatvorske kazne od najmanje tri godine i ako im u zemljama porijekla nisu ugroženi životi, prenio je AFP.

Da bi došlo do bilo kakvih izmjena zakona, Merkelova bi o tome morala da razgovara unutar velike lejvičarsko-desničarske koalicije kao i sa partnerima u Socijaldemokratskoj partiji, koji su već signalirizali da će se suprtostaviti bilo kakvim izmjenama zakona, jer bilo kakve izmjene mora prethodno da odobri njemački parlament.

Bonus video: