Šta će odlučiti: Sastaće se lideri dvije katalonske secesionističke partije

Savez "Zajedno za DA" na izborima prošlog mjeseca osvojio je 62 mjesta, dok je radikalna ljevičarska stranka CUP dobila 10 od 135 mjesta u parlamentu, ali im je potrebna podrška vodeće stranke španske ljevice kako bi ostvarili planove o referendumu o nezavisnostli
0 komentar(a)
Katalonija, nezavisnost, Foto: Beta-AP
Katalonija, nezavisnost, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.01.2016. 13:03h

Lideri dvije najveće katalonske partije koje se zalažu za nezavisnost ove španske pokrajine najavili su danas sastanak na kom će razgovarati o budućim potezima, nakon što je vodeća stranka španske ekstremne ljevice odbila da podrži reizbor aktuelnog regionalnog lidera Artura Masa.

Savez "Zajedno za DA" na izborima prošlog mjeseca osvojio je 62 mjesta, dok je radikalna ljevičarska stranka CUP dobila 10 od 135 mjesta u parlamentu, ali im je potrebna podrška vodeće stranke španske ljevice kako bi ostvarili planove o referendumu o nezavisnosti.

Pripadnici španske ekstremne ljevice koji se zalažu za nezavisnost Katalonije odložili su do 2. januara odluku o formiranju separatističke vlade.

Lokalna generalna skupština sinoć je završena bez dogovora o produžetku mandata odlazećeg regionalnog predsjednika Artura Masa, pošto je polovina poslanika, 1.515 glasala za to da on formira novu vladu, a isto toliko bilo je protiv takve odluke.

Masu je potrebna podrška još najmanje 10 poslanika generalne skupštine da bi mogao da formira vladu i sprovede svoj plan o secesiji Katalonije. Ako vlada ne bude formirana do 9. januara, biće raspisani novi regionalni izbori, četvrti poslije 2010. godine.

Stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije na izborima 27. septembra osvojile su većinu mjesta u regionalnom parlamentu.

Bonus video: