"Turska će zbog sankcija izgubiti najmanje 10 milijardi dolara"

Sankcije Rusije protiv Turske, koje je Moskva uvela nakon turskog obaranja ruskog aviona u Siriji, stupile su na snagu u petak
5 komentar(a)
Sultanahmet, Istanbul, Foto: Shutterstock
Sultanahmet, Istanbul, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2016. 13:16h

Ruske sankcije pogađaju turski turizam, građevinske kompanije i izvoz hrane, a uvedene su i restrikcije na rad turskih državljana u kompanijama registrovanim u Rusiji, saopštili su ekonomisti.

Ekonomista Erhan Aslanoglu rekao je da će kratkoročno posmatrano sankcije uticati na tursku ekonomiju, ali da će se ona srednjoročno gledano oporaviti. On predviđa da će Turska zbog sankcija izgubiti najmanje deset milijardi dolara, prenosi Capital.ba.

Prema riječima Aslanoglua, Turska rizikuje da izgubi 3,5 milijarde dolara godišnje prihoda od ruskih turista i još 4,5 milijarde zbog otkazivanja građevinskih projekata.

On je dodao da ne očekuje da će Rusija dozvoliti da taj spor pogodi izvoz gasa, što je glavni ekonomski sektor u trgovini sa Turskom.

Turska preko Rusije podmiruje 55 odsto godišnjih potreba za prirodnim gasom.

“Ukoliko Moskva prekine ili suspenduje isporuku prirodnog gasa to će sigurno ostaviti snažne posljedice na tursku ekonomiju. Ne očekujem tako velike promjene“, rekao je Aslanoglu.

Sankcije Rusije protiv Turske, koje je Moskva uvela nakon turskog obaranja ruskog aviona u Siriji, stupile su na snagu u petak.

Rusija je suspendovala rad na Turskom toku, gasovodu na Crnom moru kojim je trebalo da se prebacuje ruski gas u Tursku. Zabrana uvoza turske hrane značiće gubitke od oko 764 miliona dolara, saopšteno je iz turskog Ministarstva poljoprivrede.

“Nakon prvobitnog šoka mi smo se oporavili. Turska proizvodi između 45 i 50 miliona tona voća i povrća svake godine, izvozimo samo oko šest odsto od toga. Kriza sa Rusijom pogodiće uzgoj citrusa, ali Vlada je obećala subvencije“, rekao je Muhidin Baran, zamjenik šefa turske Asocijacije za proizvodnju voća i povrća.

Osim toga, ruske sankcije imaju i posljedice u domenu kulture. Stotine studenata ruskog jezika i književnosti potpisalo je peticiju, pozivajući ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Tajipa Erdogana da okončaju spor.

Rusija od petka primjenjuje odluku o suspendovanju bezviznog režima za građane Turske.

Bonus video: