Njemačka će pojačati kontrolu tražilaca azila

Za Sirijce je od kraja 2014. godine važio pojednostavljen proces dobijanja azila i nije bilo ispitivanja. Kritičari ističu da je ta praksa omogućavala Islamskoj državi (ID) da prokrijumčari svoje militante u Evropu kako bi izvodili napade
1 komentar(a)
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2015. 19:35h

Njemačka će početi sa pojedničnim ispitivanjem azilanata iz Sirije i to već od 1.januara, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za Sirijce je od kraja 2014. godine važio pojednostavljen proces dobijanja azila i nije bilo ispitivanja. Kritičari ističu da je ta praksa omogućavala Islamskoj državi (ID) da prokrijumčari svoje militante u Evropu kako bi izvodili napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u više navrata odolijevala pritisku da smanji priliv migranata, ističući da Njemačka ima obavezu da pruži utočište ljudima koji bježe od sukoba i progona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, u domaćoj i međunarodnoj javnosti raslo je protivljenje njenom stavu nakon terorističkih napada 13. novembra u Parizu kada je poginulo 130 osoba i kada je otkriveno da su učesnici napada posjedovali sirijske pasoše.

"Nova regulativa stupiće na snagu 1. januara bez obzira na zemlju porijekla", ističe se u saopštenju njemačkog MUP-a

Bonus video: