Njemačka od 1. januara predsjedava OEBS-u

Zvanični Berlin upravljaće organizacijom koju čine 57 zemlje članice, a koja se prostire od Vankuvera do Vladivostoka
58 pregleda 0 komentar(a)
Rajhstag, Foto: Wikipedia
Rajhstag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.12.2015. 10:02h

Njemačka od sjutra preuzima na godinu dana predsjedavanje Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kojom je 2015. predsjedavala Srbija.

Zvanični Berlin upravljaće organizacijom koju čine 57 zemlje članice, a koja se prostire od Vankuvera do Vladivostoka.

Zvanično će predsjedavanje početi prvom sjednicom Stalnog savjeta, izvršnog tijela OEBS, koja je se po običaju održava sredinom januara u Beču.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je, na ministarskom sajvetu OEBS u Beogradu, da će prioritet Njemačke biti prije svega jačanje bezbjednosti.

U završnom obraćanju, njemački šef diplomatije je kazao da svijet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima.

Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu riješiti problemi.

Podsjetio je na tri tačke, po njemu veoma važne - brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbjednosnog poretka.

Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje.

Druga tačka je, prema njegovim riječima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.

Kao treću tačku, njemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbjednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama.

Njemačka će se, prema njegovim riječima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rješavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim djelovima svijeta koji su nadležnosti te organizacije.

"Želimo da damo doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbjednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmjereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vrijeme kriza i konflikata, više bezbjednosti i stabilnosti", poručio je Štajnmajer.

Trojku OEBS, koju čine aktuelni, bivši i budući predsjedavajući, od 1. januara će činiti Njemačka, Srbija i Austrija.

Tokom predsjedavanja Srbije OEBS-u institucija Trojke ove organizacije imala je veću ulogu nego ranije, te je i održano više sastanaka u cilju koordiniranja djelovanja institucije.

Bonus video: